Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Pilane 2012

Åk dit om ni har möjlighet. http://www.pilane.org/2012/index.php

Två av de representerade konstnärerna på årets utställning på Tjörn gjorde djupt intryck. Vår egen Claes Hakes http://hake.nu/ ”Wall Street” och den kinesiske konstnären Zhang Huan’s http://www.zhanghuan.com/index.asp ”Spread the sunshine over the earth”, http://www.goteborgdaily.se/chinese-temple-ruin-at-tjorn

Det är två riktiga monument de presenterar. Tunga saker av Claes Hake har jag sett förut och detta är verkligen inget undantag. ”Wall Street” skall vara elva meter högt och väga 100 ton. Granitblocken skapar vinklar och vrår där skuggor och ljus faller olika från alla håll. Att det var mulet vid besöket var en fördel. Att gå in och ut, fram och tillbaka, flera varv och bara studera var en upplevelse.

Inte mindre imponerad blev jag av Templet på toppen av berget, Zhang Huan’s ”Spread the sunshine over the earth”. Tanken att forsla 400 år gamla delar av ett tempel från Kina och hit svindlar och att montera ihop det för några månader på Tjörn… Häftigt. Samma känsla infaller där. Att få gå in bland de gamla pelarna, stenfundamenten och utsmyckningarna så nära, utan vakter, utsatt för väder och vind. Mitt i det hela står dessutom ordförande Mao och vinkar till oss. Kan ju bara fundera på symboliken där J.

Skall inte glömma de andra utställarna, det är värt att se men det var dessa två som verkligen gjorde intryck på mig. Att du vandrar runt i klassisk bohusländsk betesmark med fåren runt dig, får med grå päls och svarta huvuden och dessutom ett gammalt gravfält mitt i förstärker verkligen intrycken.

Som jag skrev först. Åk dit om ni kan, ni blir inte besvikna.

Alla bilder tagna med 24mm tilt/shift som verkligen kom till sin rätt och gör verken rättvisa. Vi börjar med Claes Hake.

För att ni skall få en uppfattning om storleken.

Nu blir det Zhang Huan. 26x13 meter och tio meter högt.

Gravfältet, fåren och templet uppe på berget.

Och här med "Wall Street" långt där borta.

/FrodePostat 2012-07-14 23:50 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera