Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Hornborgasjön 2010-04-17

 Ett gäng Biofotingar åkte till Hornborgasjön för att på plats bli guidade och fota fåglar så klart. Kl 07:00 träffades vi vid Naturrummet på östsidan av sjön där vi möttes av Kent-Ove Hvass.

Dagen började med att krypa in i tre olika gömslen på Fågeludden. Det kacklar och piper och skriker överallt, doppingar, gäss, dykänder, svanar, skrattmåsar, en äggstjälande korp mm mm, fåglar överallt. I gömslena kommer man nära inpå, det som kan vara en nackdel ur fotosynpunkt är att man kommer upp kanske 1,5m från vattenytan så det blir litet tråkigt perspektiv men upplevelsen är ändå intensiv.

Efter fika åkte vi ner till sydspetsen av Hornborgasjön där tranorna håller till. Nu var det ”bara” kvar ca 3000 tranor men det var gott och väl tillräckligt för att kunna fotografera, att försöka fånga tranorna i flykten är en utmaning men det fungerade ganska bra.

Efter någon timma var det dags att bryta upp och vi åkte hemåt fyllda av dagens upplevelser och med fulla minneskort.

Här http://www.frodewendelbo.fotosidan.se/viewpf.htm?pfID=277059 finns bilder från dagen.

/FWPostat 2010-04-18 10:45 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Första besöket vid Nimis

Idag besöktes Lars Vilks Nimis och Arx på Kullaberg. Jag har inte varit där förut och blev verkligen imponerad av bygget, både som företeelse och byggnadsverk, kändes hur stabilt som helst inte alls otäckt att klättra i. Ljuset var väl inte det bästa men några bilder blev det så klart i alla fall.

 

Det är brant ner och säkert väldigt halt när det regnar men nu gick det fint även om marken var ganska fuktig, man får gå försiktigt. Min tunga fotoryggsäck satte benmusklerna på prov på vägen upp och den gjorde också att det blev ganska trångt inne i bygget, på ett ställe fick jag vända, eller rättare sagt backa en bit, innan jag hittade en framkomlig väg.

 

Det är definitivt värt ett besök och i fint kvällsljus kan man nog gå loss ordentligt där nere med kameran.

Efter bilderna finns info om verken.

 

Klippt från http://www.vilks.net/nimis_arx.html

 

Nimis och Arx

Nimis (lat. "för mycket) är byggt av virke som huvudsakligen transporterats till platsen. Det påbörjades 1980 när det ännu fanns drivved på den ödsliga stranden på Kullabergs naturreservat. 1982 inleddes de juridiska processerna kring verket. Under många år drev länsstyrelsen frågan där man menade att Nimis var en otillåten byggnad. Nimis såldes till Joseph Beuys 1984 och sedan, efter dennes död, till Jeanne-Claude och Christo 1986. Genom ägarbytet hävdes det vitesföreläggande som länsstyrelsen lagt. Vilks dömdes 1986 i HD att betala 25 dagsböter à 40 kr. Dessa signerades som konstverk och såldes.

Arx (lat. "fäste")som är utfört av ca 150 ton sten och betong startades 1991. Arx ledde till ytterligare processer med länsstyrelsen. Vilks dömdes i tingsrätten 1994 till 100 dagsböter à 100 kr. Arx gavs ut som bok på förlaget Nya Doxa 1993. Dess 352 sidor (som kan ses på objektet) såldes till ca 300 olika ägare. Det första exemplaret av den väldiga stenboken följdes av att ett andra exemlar ställdes i ordning och blev klart 1999. Arx är också utgiven som pocket (6 hekto).

Efter drabbningen med Arx blev länsstyrelsen passiv under en lång period. Någon anmälde länsstyrelsen till JK och denne prickade myndigheten för passivitet och dålig handläggning. Länsstyrelsen tvingades att ta upp kampen igen och begärde borttagning via kronofogden 1998. Begäran avslogs i tingsrätten och länsstyrelsen fick inte prövningstillstånd i hovrätten. Ärendet avslutades 1999 för deras del (möjligen).

Saken gick dock vidare genom att markägaren Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen under ledning av ordförande och greven Jörgen Ehrensvärd. Greven ansökte ånyo om borttagning genom kronofogdens försorg. Rättegången hölls i augusti 1999 och greven förlorade. Ärendet överklagades och hovrätten beviljade prövningstillstånd. Nästa rättegång kommer att äga rum den 30 augusti 2000. Grevens motiv är "tänk om alla gjorde så".

Nimis och Arx har varit utsatta för vandalisering vid många tillfällen. 1985 blev en stor del av Nimis nedbränt och så skedde igen 1997. Attacker med yxor och motorsågar är inte ovanliga. Arx har fått utstå ett antal angrepp med släggor.

Stormskador är tämligen ovanliga men 1996 föll Vindarnas torn i en storm och 2000 lyfte ett stormande hav Wotans torn från dess plats nära stranden.

Alla skadorna har reparerats.

Konstnär Vilks har sedan 1980 besökt platsen över 5000 gånger och han har använt ca 160 000 spik för att bygga och reparera Nimis. Ca 30 000 människor besöker årligen verken.

 

 

Nimis på håll

 

Arx och Nimis

 

Virkeskaos

 

Vägen ner

 

/FW

 Postat 2010-04-05 20:09 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera