Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Inget ljus.

Vädret här på västkusten har verkligen inte visat sig från sitt bästa på sistone, snarare från sitt sämsta. Jag bestämde mig för att ta ledigt över jul och nyår, alltså gott om tid att hitta på saker. Det regnar och blåser när man vaknar och det regnar och blåser när man somnar och där emellan? Det regnar och blåser. Nja, riktigt så illa är det väl inte ändå men ljuset är verkligen inte på fotografens sida.

Häromdagen rapporterades berguv i närheten så det var ju bara att packa trunken oavsett väder. Första försöket så missade jag den med hundra meter, andra dagen blev det mer lyckat även om ljuset alltså fanns någon annan stans. Det blåste också och uven satt en bit upp i en gran så det var minsann inga drömförhållanden. Ändå får man en del bilder som håller hyfsad klass. Sensmoralen är alltså att det finns inga dåliga fotoväder, bara dåliga fotografer ;o) Eller?

Här ett plock av de bilder jag tagit de senaste dagarna.

Det "myllrar" av havsörn på Getterön...

Ejderhanne.

Några ekorrar

En i sv/v

Bändelkorsnäbb, hanne respektive hona.

Och så berguven då förstås. Ligger några bilder i min profil och här kommer ett par till.

Hoppas på mera ljus och kanske litet sol nästa år???

/FrodePostat 2013-12-29 18:16 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Årets alla resor. Uppdaterad (glömde en resa)

Detta året har verkligen varit händelserikt. Av olika anledningar har det blivit väldigt många resor, i alla fall med mina mått mätt. Fotoresor, familjeresor och även i mitt arbete. Några resor har varit långa och några korta men ändå innehållsrika. Här följer några bilder från de olika platser jag har åkt till.

Första "resan" blev till Skåne för att fota rovfågel. En dag i gömsle med gott om ormvråk, en fjällvråk, glador och till och med havsörn som flög förbi.

En mycket vacker så kallad börringevråk och en mera vanlig mörk ormvråk

Nästa resa blev med familjen till Dolomiterna och en veckas skidåkning. Här lunch bestående av lasagne och weissbeer

Någon vecka senare styrde jag kosan upp till Västerbotten och besök hos Conny Lundström för att fota kungsörn några dagar.

I april var vi några som åkte till, först Rumänien och Transylvanien för att bl a fota brunbjörn och sedan vidare till Bulgarien för att i första hand kika på gamar.

I juni åkte jag och familljen till Kalifornien. Vi var där drygt två veckor och åkte runt från San Francisco till Yosemite, Sequoia och Kings Canyon nationalparker och den klassiska Highway 1 utmed kusten. Kalkongamar såg man över allt, till och med som här med Golden Gate Bridge i bakgrunden.

Utmed kusten såg vi sjölejon, havsuttrar, sjöelefanter, späckhuggare, andra djur och fåglar. Jag fick till och med se Californian Condor, en av världens mest sällsynta fåglar. Bara ca 225 kända vilda exemplar.

I juli satte vi oss några stycken i bil och åkte till Runde och sedan vidare till Flatanger. Många mil blev det och kass väder var det men vi var tre lyckliga fotografer med många bilder på våra minneskort.

I september var vi ett gäng som åkte till Jaegersborg alldeles norr om Köpenhamn för att titta på hjortarna. Här en bölande tjur i morgondimman innan solen gått upp.

I september blev det Istanbul, en vecka på kurs i en otroligt fascinerande stad. Jag som med alla medel försöker undvika städer blev helt tagen av intrycken. Vid Taksimtorget hittade jag denna minaret, inte precis vad man brukar se på bild.

Basarerna

På hösten kan det vara ganska skönt med litet värme. Några dagar på Sicilien i slutet av oktober. Strax före solnedgång badade dalen nedanför "vår" Agriturismo i det varma kvällsljuset.

Mera örn, denna gång hos Ole Martin Dahle i Flatanger i november. Tre fantastiska dagar i gömsle. Tidig morgon innan solen gått upp.

Nu blir det inte mer i år men det har varit ett otroligt innehållsrikt år för en naturfotograf. Många minnen och intryck och vääääldigt många bilder att sortera. Nästa år blir det nog inte lika mycket resande men några är redan inbokade :)

Gott nytt år önskar jag alla som orkat läsa detta.  /FrodePostat 2013-12-27 17:40 | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Nä, nu blommar det

Solen tittade fram ett litet ögonblick idag och i trädgården håller en ensam julros igång. Den har blommat nu några veckor och än blir det ingen vinter om man skall tro väderkartan.

Ha en fin helg eller flera :)

/FrodePostat 2013-12-23 14:09 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Vi önskar oss ett nytt år!!!

Med tanke på rovdjurspropositionen så är det några av våra medborgare som över huvud taget önskar sig ett nytt år och flera efter det.  Hur gott det blir återstår att se. Själv vill jag även i fortsättningen ha möjlighet att kunna få se dem och även ha förmånen att få fotografera dem, dessa mäktiga rovdjur.

Jag tänker inte ge mig in i någon diskussion om bevarande av rovdjur eller inte utan konstaterar bara det finns fler än vi människor som önskar sig ett gott nytt år. Julen skiter de nog i :)

önskar Frode.Postat 2013-12-22 17:37 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera