Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Visby avbockat på listan

Nu är alltså Visby (och Gotland) avbockat på reselistan. Av olika anledningar har det aldrig blivit av förrän nu. Varmt i vattnet, varmt i luften och en evigt (nästan) skinande sol, i alla fall under vårt besök, massor av restauranger, är väl ett perfekt resmål?

 

På en vecka hinnar man skrapa litet på ytan men någon slags känsla för ön har man väl fått. Visby besöktes under ett par varma julikvällar med pefekt väder att strosa runt i staden och inmundiga diverse produkter som stod till buds :)

 

Gammalt och nytt möts i Visby

 

Bildspel finns här Visby

/FWPostat 2010-07-27 12:08 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Luftakrobatik, Gotland juli 2010

Var på Gotland för första gången förra veckan. Det blir förstås inte tid att uppleva allt på en vecka men en del hanns med. I Slite bodde vi en natt och på förmiddagen tog jag en liten promenad längs stranden. En hel del sjöfåglar fanns där men det var två fisktärnor som fångade mitt intresse.

Jag uppfattade det som om den ena matade den andra i luften men det kan kanske ha varit kamp om föda också. Gråväder och litet för långt håll men ändå, ett fascinerande skådespel. Har gjort om bilderna till s/v.

 

 

 

 

 

 

 

/FW

 Postat 2010-07-21 10:12 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Röros, juli 2010

 Ett besök i Röros är en upplevelse, när det någon gång inte syns till bilar eller människor klädda i grälla Gore-Texkläder hamnar man tillbaka i tiden och kan fantisera om livet i denna gamla fjällby som har kretsat kring kopparmalm. Stan byggdes först på 1600-talet men blev nerbränd flera gånger av svenskar men uppbyggd igen. Nu kretsar det mesta kring turism. Röros tillhör Unescos världsarv med nummer 55 på listan. http://whc.unesco.org/en/list/55


Det berättas att en rentjur som föll för Hans Aasens kula och i dödsryckningarna skrapade bort lav från marken gjorde att kopparmalmen sken till i ljuset och blev starten på gruvdriften och stadens grundande.

 

Saxat från www.roros.no

Det er ca 100 fredede bygninger på Røros. Byen er fremdeles bevart slik den ble bygget på 1700 og 1800-tallet med tradisjonelle konstruksjoner nesten utelukkende bygget i tre. Gatemønsteret og gårdseiendommene i sentrum er også fremdeles slik de ble tegnet på 1600-tallet inspirert av kontinentale ideer og gammel norsk byggeskikk.

Den tradisjonelle gården med hus for folk og fe rundt et firkanta tun er på Røros tatt med inn fra landsbygda i form av bygårder som er tett samlet i et lite bysamfunn.

 

I dag er hele Bergstaden Røros vernet, og over 400 trehus omfattes av dette. Innenfor dette området er det ca 100 hus som er fredet.

 

Renen

 

En av gatorna med kyrkan i bakgrunden

 

Innergård, här bodde både människor och djur.

 

 

Smältverket i bakgrunden, nu gruvmuseum och bakom det slagghögar.

 

Centralt boende med gångavstånd till jobbet och slagghögar på tomten.

 

Compact living.

 

 

/FWPostat 2010-07-11 12:14 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera