Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Californien från San Francisco till Yosemite NP

Från San Francisco bär det av mot Yosemite National Park. Vi kör över Bay Bridge där trafiken ut från SF går på våning 1 och mot SF på våning 2, ganska smart. På andra sidan viken, det är en stor vik, ligger flera städer på rad utmed viken men vi stretar österut på stora motorvägar med ganska tät trafik. Det är ca 30 mil att köra och över den stora och platta slätten mellan bergen ute vid kusten och Sierra Nevada där Yosemite ligger.  Här ute är det låååånga spikraka väger mellan småstäder och åkermark, rätt som det är en ljusreglerad korsning mitt ute på vischan där en annan låååång spikrak väg korsar. Vi stannar i en sådan korsning där det finns en frukt- och grönsaksbutik. Temperaturen är ca 30 grader och stekande sol men i bilen är det förstås skönt med AC. Efter ett antal raka mil börjar landskapet förändras. Vackra gula kullar med bränt gräs och ekar ger ett annat intryck och det blir också roligare att köra då vägen blir mera krokig och backig. De stora amerikanska lastbilarna håller högt tempo men stressar inte med omkörningar och ligger inte obehagligt nära. Rätt som det är vrålar det till och en gigantisk pickup med V8 och feta avgasrör dundrar förbi. Just pickupen är den mest sålda biltypen i USA och det flesta är rejäla, många med stora hjul och grova däck så det ser ut som det krävs en stege för att komma upp i dem. Vi har fått en Chevrolet Impala, på 50 och 60-talen en av de allra största vrålåken, men nu litet mera blygsam även om den är stor jämfört med vår bil hemma men den är bekväm och tyst och har ganska så rejäl motor med våra mått mätt, en V6a på drygt 300 hästar så det är rätt bra klös i den också, förvånansvärt snål ändå, den låg på 0,7 milen men jag kör ju lugnt.

När vi närmar oss kommer en rejäl stigning när vi skall upp bland bergen. En skylt varnar för överhettad motor. Stäng av ACn står det men det är inget alternativ när det är 30 grader men bilen klarar det galant. Bensinen är fortfarande relativt billig i USA, 7-8 kronor litern, så bensinkostnaden på vår resa blev en ganska liten post. Hur som helst tankade vi en liten bit från parken i en liten håla med bensinmack och några hus och litet turistkrafs så klart. Nu är vi uppe i Sierra Nevada och ganska högt med skog och kalare berg runtom. Efter ytterligare mil kommer vi till parkens entré, betalar $20 för ett sjudagars pass och vi är inne. Här växer stora, grova tallar men de är långt från det vi skall få se senare. Parken är stor så det blir några mil till innan vi runt en sväng plötsligt ser in i Yosemite Valley och de berömda topparna och klippväggarna. Här uppe ligger temperaturen på ca 20 grader så det är riktigt skönt att komma ut ur bilen. Inne i dalen är det mycket trafik, t.o.m. köer ibland men så slår det oss att det faktiskt är fredag kväll och inte bara vi som skall dit men så mycket trafik kunde jag inte föreställa mig. Nåja, vi hittar vårt boende och går till ro efter en middag i väntan på kommande turer inne i parken.

En liten omväg förde oss upp på kullarna öster om Berkeley och till vänster syns Bay Bridge och bakom bron San Francisco och ute till höger skymtar Golden Gate

Frukt- och grönsaksaffären mitt ute på vischan där vägarna är spikraka. En hel binge rödlök :)

Och korsningen...

Gula gräskullar med ekar.

Bensinmack med affär i Buck Meadows och vår Cheva

Parkens västra entré

Också Yosemite. Skogsbränder hör nästan till vardagen här uppe och mycket av djur- och växtlivet är beroende av bränderna så numera är de inte lika snabba med att släcka utan låter det brinna under kontrollerade former.

Vy in mot Yosemite Valley med Half Dome i bakgrunden.

Länk till del 1, del 3

/FrodePostat 2013-06-30 18:03 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Californien de första dagarna i San Francisco

Resan till Kalifornien är lång men livet ombord på en jumbojet, Boeing 747, är relativt bekvämt. Litet mera plats och en egen TV med både filmer, TV-kanaler, info och en del annat. Från Göteborg till London och därifrån ”över pölen” men det var ju helt fel. Vi flög norrut över England och Skottland, söder om Island, nuddade södra Grönland, vidare över Hudson Bay som fortfarande i mitten av juni till stora delar var istäckt, vidare ner över Kanada och in i Kalifornien från nordväst,  11 timmar och ett antal intjänade timmar så det första dygnet blev långt. 14-åringen som normalt sover till mitt på dagen om han kan och får vaknade kl 7 lokal tid två dagar men sedan blev det mer normalt igen. Tre dagar i San Francisco var intressant och innehållsrikt men ändå för litet för att få med sig mer än det absolut nödvändigaste. Själva centrum med cablecars, hamnar och höghus är ganska litet och greppbart men åt väster och söderut är staden stor. Runt BayArea liger flera stora städer så det bor mycket folk på en ganska liten yta. I själva staden SF bor det ”bara” ca 850 000 personer men i storstadsområdet ca 3,5 miljoner.

Här kommer ett litet utsnitt av det vi fick med oss i SF.

Vy från nordväst in mot SF och förstås Goldengate

Hyde Street ner mot Fishermans Wharf och Alcatraz i bakgrunden och förstås cablecar. Tre stora turistmagneter i en bild.

Bilen ovan är dessutom tagen från Lombard Street, ytterligare en turistmagnet.

Den lilla men berömda delen av Lombard Street där man nästan köade för att köra den lilla stumpen med de 8 svängarna.

Pier 39, Fishermans Wharf, från nästa pir. Vilda sjölejon ligger och slöar framför alla turister. Roligare från denna sidan än från turisternas plats.

China Town, världens näst största China Town utanför Kina. Här känns livet verkligen kinesiskt, nio av tio du möter på gatorna är kineser och många skyltar är i första hand på kinesiska. I bakgrunden Trans America Pyramidcenter.

Hemliga kinesiska nyheter.

Stinkande restaurang på gränsen mellan Chinatown och de italienska kvarteren.

Jo, en del backar är verkligen branta.

Blandad bebyggelse.

Utsikt från Telegraph Hill uppifrån tornet.

Trafiksäkerhet.

Det kommer mera från Californien. Del 2

/FrodePostat 2013-06-29 20:20 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Ingen Hornborgasjö utan fåglar

I går skrev jag om ett besök vid Hornborgasjön i den fantastiska försommaren men det blev inga fågelbilder i den bloggen utan en slags hyllning till vårt vackra landskap och till försommaren. Nåja, några fågelbilder blev det ju också så klart. Det är märkligt att hur det än blir så är tiden alltid knapp men å andra sidan så var ljuset väl hårt i solen och vi kunde också tillåta oss att njuta av att bara vara ute i det fantastiska vädret.

Här kommer trots allt några fågelbilder då.

Sädesärla men jag gillar det danska namnet, vippstjärt :)=

Sångsvanarna bidrar till föryngringen.

Tofsvipan går till attack mot tornfalken

Det är nog lugnast att dra sig tillbaka en stund

Ett par grågäss flyger förbi forskarstugan.

Skrattmåsarna är ständigt närvarande.

En fisktärna flyger förbi det yttre fågeltornet.

Skäggdoppingen visar upp sig.

Knölsvan inne bland de gamla träden som står kvar efter höjningen av vattennivån

Svarthakedopping i en damm nära Hornborgasjön.

Tack för mig och snart är det väl juli ;o)  /FrodePostat 2013-06-03 09:58 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Och plötsligt är det juni.

Försommaren går fort och särskilt i år då vinter och kyla dröjde kvar ovanligt länge. Nu har allt plötsligt komprimerats på något sätt och mer händer under kortare tid. Fortfarande blommar vitsippor medan träden redan har fått sitt mörkare sommargrönt.

Gunnar och jag bestämde oss för att göra ett besök vid Hornborgasjön, litet tidigt för alla nykläckta småttingar även om både gäss och svanar fått sina men inga doppingungar som cruisar runt på mammas eller pappas rygg. Vi ville inte iväg för tidigt men väl där insåg vi att vi skulle haft mer tid, den går fort när man har kul.

Kvällen kom alltså för snabbt men med den ett otroligt fint ljus som bäddade in det vackra kulturlandskapet i gyllene färg. En kväll som kommer att sitta i länge. Problemet är att någon gång måste man sluta fota och åka hem men det löste sig helt enkelt genom att det blev mörkt.

Här kommer en kavalkad av bilder, håll till godo om ni orkar och har lust :)

Några familjer med små barn hade en picknick vid den stora eken.

Trappan ner från fågeltornet, förra bilden tagen därifrån.

Några getter höll koll på vägen från favoritplatsen.

Utblommade maskrosor.

Solstrålar letar sig fram och bäddar in de öppna ytorna.

Fantastiskt vackra ekar.

Flickslända i grönskan.

Efter familjernas picknick var korna snabbt på plats och försåg sig med rester

Ett upp och ett ner

Backstuga i närheten av Hornborgasjön, tyvärr med skyltar på väggen.

Rönn i skogskanten

Gunnar fotar syrén vid backstugan, väl vald klädsel i kvällsljuset.

Tjälskador efter den långa vintern.

Sista stoppet blev vid en rapsåker när solen var på väg ner under horisonten.

Vill ni hitta rapsåkern är det bara att åka med bussen till Gökhems korsväg.

Tack för mig och att du orkade :)  /FrodePostat 2013-06-02 12:09 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera