Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Fåglar i Ungern januari 2015

En vecka på Pusztan i Ungern i januari? Kan det va nåt? Visst, det är ju världens grej... Vi var ett ganska litet gäng, 4 personer, som åkte till Ungern den 3 januari för att ägna oss åt, i huvudsak, gömslefotografering av rovfåglar men det bjöd på litet annat också. Som alltid är det intressant att få se nya länder även om det inte blir så mycket av det när man har fokus på annat men en liten känsla av landet får man ju i alla fall. Vår guide och värd var Zoltan Pabar, ägare av Hungarobirds, och det visade sig vara ett bra val, mycket kunnig och väldigt trevlig och tillmötesgående. Vår bas var den lilla staden Kisújszállás, låter som det stavas ungefär :) men för det mesta höll vi till i en annan närliggande stad som heter Túrkeve, mycket lättare att uttala. Huvudattraktionen var kejsarörn men den ville inte komma ner på åteln utan höll sig i bakgrunden.

Dag 1 i örngömslet, mycket ormvråkar.

Vi fick också nöjet att se en tatarfalk.

Dag 2 i örngömslet bjöd väl inte på så mycket mer än den första

Dag 3 ägnades år kungsfiskare och hornuggla

Dag 4 satt vi i ett annat gömsle och tittade på småfåglar men också en fantastiskt vacker sparvhökhanne som satt framför ögonen på oss i en halvtimme och inmundigade en pilfink.

Den femte dagen blev en liten besvikelse även om ormvråkarna gjorde sitt bästa för att underhålla oss. Vi hade tre kejsarörnar och två havsörnar runt oss men ingen vågade sig ner på åteln. Men många råkor fick vi se och bland dem kejsarörnen.

Vi gav inte upp hoppet utan nu ville vi tillbaka till örngömslet i förhoppning att de äntligen skulle våga sig fram. De två havsörnarna, en adult och en yngre, var runt oss mycket av dagen och den unga vågade sig äntligen ner på åteln.

Dag 7 var det hemresa men vi hann med några timmar till i småfågelgömslena och vi fick ner ytterligare ett par sparvhökar varav en passade på att vila mellan jaktturerna och putsa fjädrarna.

Året började väl hyfsat bra får jag säga :)

Med på resan var Lennart Hessel, Kenny Isaksson och Peter Bernerfalk.

/FrodePostat 2015-01-12 09:18 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera