Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Fryser till

Nu fryser havsvikarna på västkusten till efter någon veckas kyla, och det skall fortsätta vara kallt. Snabbfärjorna i skärgården ställer in så skärgårdsborna får längre restid in till Göteborg. Sjöfåglarna drar inte längre in i vikarna och svanarna som brukar hålla till i Kungsviken vid Stora Amundö får hitta andra platser att söka föda. Än så länge får man hålla sig på land men med fortsatt kyla kan det frysa till ganska långt ut och isen blir säker att vistas på. För ganska exakt två år sedan kunde man gå långt ut bland skärgårdens öar och vi promenerade runt Amundön på isen medan andra åkte skridskor.

Januari 2011, långt där ute ser man södra skärgården

 Januari 2013, man ser det öppna vattnet en bit ut.

När klipporna bara är pudrade med litet snö framträder de på ett helt speciellt sätt, nästan som ett negativ, sprickorna som annars är svart blir helt vita och de grå klipporna blir nästan vita.

Vid den lilla bron ut till Stora Amundö står ett litet äppelträd där äpplen envist hänger kvar. Bilden tagen för någon vecka sedan.

En björktrast låter sig väl smaka av äpplen som för mig inte ser så läckra ut.

Tack för uppmärksamheten :)  /FrodePostat 2013-01-20 17:10 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Kennys macka

Kenny och jag hördes av på förmiddagen. Föst sa jag nej men sedan ringde jag upp igen och ville åka med ner till stan. Vad gör man i Göteborg en kall och solig vinterdag? Jo, åker ner till älven och kollar upp fågellivet så klart.

Nere vid Tingstadstunneln var det ganska dött, ett gäng (flock) vigg låg en bit bort i solen men inte på fotoavstånd. Om man bjuder på en macka? Kenny hade köpt bröd på vägen och delade flott ut hela mackor till vem som nu var sugen. Först kom det ingen, sedan såg trutar och måsar att det vankades käk och då blev det plötsligt liv. Några unga havstrutar, en vuxen, gräsänder och några skrattmåsar gav sig in i kampen. Själv föredrar jag pålägg på brödet men här verkade det inte spela någon större roll, det blev stundtals ganska hett runt brödbitarna.

Vi tröttnade efter en stund och gav oss ut på totalt resultatlös jakt på kungsfiskare och skäggmes men det blev i alla fall korv med mos på vägen hem. Tack Kenny för en trevlig och trots allt inte helt bildlös dag.

Och så flög det förbi en storskarv

Och så denna som får bli dagens bild

/FrodePostat 2013-01-19 19:49 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Årets besök hos Skånska örnar

Slutade litet tidigare på fredagen för att ta mig till Skåne tillsammans med goda vännerna Tony och Tommy. Uppdraget var att fota rovfågel från gömsle under lördagen. För att inte skrämma fåglarna gäller det att vara på plats i god tid innan det blir ljust men här finns det madrasser att sova på och värme så det enklaste är att krypa in kvällen före. Kvällen ägnades åt mycket och gôtt snack och litet förberedelser, bl a lägga ut åtel på väl valda platser. Skall väl erkänna att det slank ner några öl och en eller två whisky också under kvällen. Med andra ord, humöret på topp.

Att vakna till vråkarnas skrik och en korps tjattrande precis utanför är en speciell upplevelse. Det är bara att krypa ur sovsäcken och rigga det sista för att ta plats och låta sig underhållas. Frukosten får vänta, vi låter kamerorna värmas upp i det tidiga morgonljuset. Denna gång blev det bara ormvråk på menyn, bildmenyn alltså. Några glador cirklade över oss men vågade sig inte ner, inte heller korparna, den vi vaknade av var borta innan vi hann fånga den på våra sensorer. Några örnar syntes heller inte till denna gång tyvärr.

Några gånger under dagen är det lugnt utanför men snart kommer vråkarna tillbaka för att fortsätta ätandet. Några satt där flera timmar och bara åt och åt, de måste vara hungriga.

Speciellt en vråk charmade oss mer än någon annan. Det var den ljusaste jag någonsin sett och den satt där under stora delar av dagen, tyvärr inte där det var bäst att fota. En annan var nästan lika ljus och mycket vacker den också.

Detta var mitt tredje besök just här och lika roligt som de första två gångerna.

Här finns bilder

Tommy

Tony

Skånska örnar

En som inte vad den skall göra riktigtPostat 2013-01-14 17:27 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera