Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Fotoåret 2019

Året har varit intensivt med många dagar i fält. Att beskriva allt skulle bli alldeles för mycket och för många bilder så i stället skriver jag om några resor under året. Jag har haft några utställningar och hållit ett antal föredrag, bl a på Vårgårda Naturfotofestival, på fotoklubbar och i Botaniska trädgården i Göteborg. På natursidan.se hade jag nöjet att kort få beskriva fotoåret den 5 december som "lucka" fem i naturjulkalendern, https://www.natursidan.se/nyheter/naturjulkalendern-frode-wendelbo/, och vilket sällskap man hamnade i där, mycket läsvärt under luckorna. I Fågelcentralens kalender för 2020 har jag med några bilder, kul att få bidra till deras beundransvärda verksamhet.

I februari åkte jag till Flatanger och Ole-Martin Dahle för att sitta i gömsle och förhoppningsvis fotografera kungsörn i snö, det gick inget vidare precis som året innan men en havsörn kom i alla fall till åteln sista dagen och räddade situationen. Annars finns det mat till småfåglar som ständigt är på plats så det finns att göra. Nytt försök i januari 2020

Nästa resa var årets stora. Jag och några goda vänner åkte till Kenya och Maasai Mara, två veckor i månadsskiftet april maj under regnperioden. Att vi valde att åka just då var dels att det var just regnperiod med förhoppningsvis maffiga molnhimlar och kanske blöta djur men också att det är betydligt färre människor i parken då. Maasai Mara är verkligen fullt av det mesta man kan önska sig i djurväg och ingen av dem bryr sig nämnvärt om vår närvaro. Små lejonungar, gepardunge, bäbishyenor och andra småttingar gav ständiga sötchocker och det var verkligen fullt upp hela tiden, från före soluppgång till efter solnedgång. Det är inte lätt att välja ut några få bilder från en sådan resa men mera finns på min hemsida fwphoto.se under fliken Travels.

Jag som gillar att fota med långa slutartider fick gott om möjligheter.

Att få bild på en gam på en torr gren har jag drömt om länge och nu fick jag en ny chans.

Särskilt på kvällarna byggdes fantastiska regnväder upp och flera kvällar sprakade himlen av blixtar och fantastiska färger.

Under sommaren är det ju litet stiltje vad gäller fotografering men det blev en hel del ormar hemmavid. Många tillfällen att fota snok, hasselsnok och även huggorm. Oj, här slank det in en bild hemifrån i alla fall.

Under sommaren blev det en tur till Runde, fågelberget alldeles söder om Ålesund, och då passade vi även på att åka en tur till Per Einar Rekdal som erbjuder havsörn och annat från båt. Lunnefågeln är den stora attraktionen på Runde men där finns mycket mycket mer, särskilt om man åker ut med båttur till fågelberget, ett måste om man är på Runde. Toppskarven kommer man nära från båten.

Per Einar Rekdal erbjuder som sagt båtturer med havsörn som kommer nära båten när de dyker efter utslängd fisk. Jag har varit på ganska många sådana turer så denna gången blev det fokus på långa slutartider. Då blir det inte många keepers men en och annan får ligga kvar på hårddisken i alla fall.

I juli hade jag fina dagar på Dovre i Norge men åkte tillbaka i september för att försöka fånga de bästa höstfärgerna. Denna gången var det verkligen intensivt, vädret var fuktigt, mörkt och murrigt men gav fantastiska möjligheter där färgerna blev riktigt intensiva. Myskoxar och älgar blev behållningen.

Bara veckan senare blev det en tur till Jaegersborg alldeles norr om Köpenhamn. I slottsparken går dovhort, sikahjort och kronhjort som har sin brunst just då. Det blev fina möten tidiga morgnar och kvällar.

Under hösten har det blivit en hel del i närheten trots att hösten har varit ovanligt mörk och trist på västkusten. Någon dag har vädret varit hyfsat men...

Under årets sista veckor har en hökuggla hållit till inte långt hemifrån så det har varit helgnöjet i december.

Nu är det bara en dag kvar av 2019. Ser fram emot 2020 med en del planer.

/FrodePostat 2019-12-30 12:50 | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera