Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Fotoåret 2019

Året har varit intensivt med många dagar i fält. Att beskriva allt skulle bli alldeles för mycket och för många bilder så i stället skriver jag om några resor under året. Jag har haft några utställningar och hållit ett antal föredrag, bl a på Vårgårda Naturfotofestival, på fotoklubbar och i Botaniska trädgården i Göteborg. På natursidan.se hade jag nöjet att kort få beskriva fotoåret den 5 december som "lucka" fem i naturjulkalendern, https://www.natursidan.se/nyheter/naturjulkalendern-frode-wendelbo/, och vilket sällskap man hamnade i där, mycket läsvärt under luckorna. I Fågelcentralens kalender för 2020 har jag med några bilder, kul att få bidra till deras beundransvärda verksamhet.

I februari åkte jag till Flatanger och Ole-Martin Dahle för att sitta i gömsle och förhoppningsvis fotografera kungsörn i snö, det gick inget vidare precis som året innan men en havsörn kom i alla fall till åteln sista dagen och räddade situationen. Annars finns det mat till småfåglar som ständigt är på plats så det finns att göra. Nytt försök i januari 2020

Nästa resa var årets stora. Jag och några goda vänner åkte till Kenya och Maasai Mara, två veckor i månadsskiftet april maj under regnperioden. Att vi valde att åka just då var dels att det var just regnperiod med förhoppningsvis maffiga molnhimlar och kanske blöta djur men också att det är betydligt färre människor i parken då. Maasai Mara är verkligen fullt av det mesta man kan önska sig i djurväg och ingen av dem bryr sig nämnvärt om vår närvaro. Små lejonungar, gepardunge, bäbishyenor och andra småttingar gav ständiga sötchocker och det var verkligen fullt upp hela tiden, från före soluppgång till efter solnedgång. Det är inte lätt att välja ut några få bilder från en sådan resa men mera finns på min hemsida fwphoto.se under fliken Travels.

Jag som gillar att fota med långa slutartider fick gott om möjligheter.

Att få bild på en gam på en torr gren har jag drömt om länge och nu fick jag en ny chans.

Särskilt på kvällarna byggdes fantastiska regnväder upp och flera kvällar sprakade himlen av blixtar och fantastiska färger.

Under sommaren är det ju litet stiltje vad gäller fotografering men det blev en hel del ormar hemmavid. Många tillfällen att fota snok, hasselsnok och även huggorm. Oj, här slank det in en bild hemifrån i alla fall.

Under sommaren blev det en tur till Runde, fågelberget alldeles söder om Ålesund, och då passade vi även på att åka en tur till Per Einar Rekdal som erbjuder havsörn och annat från båt. Lunnefågeln är den stora attraktionen på Runde men där finns mycket mycket mer, särskilt om man åker ut med båttur till fågelberget, ett måste om man är på Runde. Toppskarven kommer man nära från båten.

Per Einar Rekdal erbjuder som sagt båtturer med havsörn som kommer nära båten när de dyker efter utslängd fisk. Jag har varit på ganska många sådana turer så denna gången blev det fokus på långa slutartider. Då blir det inte många keepers men en och annan får ligga kvar på hårddisken i alla fall.

I juli hade jag fina dagar på Dovre i Norge men åkte tillbaka i september för att försöka fånga de bästa höstfärgerna. Denna gången var det verkligen intensivt, vädret var fuktigt, mörkt och murrigt men gav fantastiska möjligheter där färgerna blev riktigt intensiva. Myskoxar och älgar blev behållningen.

Bara veckan senare blev det en tur till Jaegersborg alldeles norr om Köpenhamn. I slottsparken går dovhort, sikahjort och kronhjort som har sin brunst just då. Det blev fina möten tidiga morgnar och kvällar.

Under hösten har det blivit en hel del i närheten trots att hösten har varit ovanligt mörk och trist på västkusten. Någon dag har vädret varit hyfsat men...

Under årets sista veckor har en hökuggla hållit till inte långt hemifrån så det har varit helgnöjet i december.

Nu är det bara en dag kvar av 2019. Ser fram emot 2020 med en del planer.

/Frode

Inlagt 2019-12-30 12:50 | Läst 1197 ggr. | Permalink
Självklart blir det en guldstjärna för den bildsviten! ⭐️
Svar från frwe 2019-12-30 13:34
Tusen tack Ragnar :)
Intressant årsberättelse och riktigt fina bilder med stor artrikedom. Du kan vara nöjd med 2019
Svar från frwe 2019-12-30 13:35
Som sagt, det har varit ganska intensivt. Tack Peter :)
Otroligt imponerande fotoår du har haft. Verkligen ett nöje att få ta del av.
Hälsningar Lena (som är i Western Australia för tillfället)
Svar från frwe 2019-12-30 13:36
Tusen tack Lena :) Då är du inte i närheten av alla stora bränder...
Fantastisk fin serie från året som gott..Hoppas planerna ger resultat till nästa nyår.
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från frwe 2019-12-30 14:06
Tack så mycket Gunte. Det återstår att se men något skall det väl kunna bli :)
Storslagna bilder!!!
Svar från frwe 2019-12-30 15:02
Tack så mycket Joakim :)
Ja det var foto proffsklass.
Svar från frwe 2019-12-30 15:03
Tusen tack för de fina orden Stefan :)
Vad jag tycker om den Norska åteln vet du redan men bilderna är makalöst fina.
Sten
Svar från frwe 2019-12-30 15:24
Tack Sten. Ja, det skall vara roadkills men inte fasen tror jag de kör på alla de rävarna. Havsörnen var nere på delar av en älg så den var i alla fall OK.
Ja du Frode det året blir svårt att slå men jag är säker på att du kommer att nosa på det redan kommande år.
Svar från frwe 2019-12-30 18:49
Tusen tack Kenny, vi påbörjar det nya året med en rivstart :)
Det är klart att bildskörden blir både kvantitativ och kvalitativ om man är så flitig som du Frode! Fina bilder! Gott slut!
Svar från frwe 2019-12-30 18:49
Tack så mycket Arne, på det nya året spär vi på ytterligare, blir riktigt kul att ses snart :)
Hej !
Kul att se dina bilder i en blogg med en berättelse till !
Många vackra bilder här.
Zebran gör sig verkligen bra i "långatiderutförande" och örnen med ögat blev ju en fullträff !

Ing-Marie
Svar från frwe 2019-12-30 21:57
Tack så mycket Ing-Marie :) Jag var duktigare förr på att skriva litet här i bloggen, får se om jag tar upp det igen.
Den svartvita bilden på gamen gillar jag mycket!
Svar från frwe 2019-12-30 22:56
Tack så mycket Nils :)
Härligt underbara bilder och vilket fantastiskt foto år! Önskar gott nytt år och ett lika trevligt kommande foto år.

MvH
Johnny
Svar från frwe 2019-12-31 23:46
Tusen tack Johnny :) Önskar dig det samma!!!!
Härligt fotoår som du kan se tillbaka på.
Helt underbara bilder.
De där myskoxarna skulle jag bra gärna vilja komma till. Trodde en gång i Funäsdalen att vi siktat myskoxar, jodå visst rörde de på sig. Det såg vi tydligt när vi såg dem på långt håll. Fast det var väldigt orörlig stenar då vi kom närmare.
Svar från frwe 2020-01-05 16:13
Tack så mycket Margareta. Det är inte ovanligt att se myskoxar från E6an på Dovre och man kan åka buss in i nationalparken men då får man inte gå ut men stor chans att se dem :)(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX