Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

I ottan hade vi redan varit vakna länge

Klockan stod på tre söndag morgon. En snabb dusch, en skyr (isländsk youghurt) och in med alla grejer i bilen. Allt var packat så jag var iväg på en halvtimme. Tre stopp på vägen för att plocka upp min goda vänner http://www.fotosidan.se/member/view.htm?ID=72494 http://www.fotosidan.se/member/view.htm?ID=72494 och http://www.fotosidan.se/member/view.htm?ID=52774 

Målet var en plats i Skåne där det är iordninggjort för att Kungsfiskaren skall trivas med pinnar att sitta på där fisket är bra, placerade så att det är lätt och bra att fotografera. Mitt nya gömsle http://www.ameristep.com/blinds/doghouse.html skulle testas. Vid förra besöket för några veckor sedan hade jag ett kamouflagenät över mig men i ösregn i flera timmar blev det väldigt blött och kallt. http://www.fotosidan.se/blogs/fwdfoto/kallt-regn-och-kungsfiskare.htm

Gömslet är rena drömmen. Gott om plats för bekväm stol, alla prylar runt om skyddade från väder och vind och öppningar åt alla håll. Måste säga att jag hade höga förväntningar som överträffades. Att fälla upp det tar några sekunder men att få ihop det är litet knepigare men efter ett par försök var det på plats i sin påse igen.

Själva målet för trippen, kungsfiskaren, gjorde oss inte besvikna. Den var på plats första gången innan det blev riktigt ljust och sedan efter ett tag gjorde den flera besök där den underhöll oss på bästa vis.

Har bara lagt ut en bild från detta besöket, det kanske blir några fler efter hand men titta gärna på mina vänners sidor.

En läckerhet snart på var kungsfiskares tunga

Klicka på bilden så kan du se den i större storlek.

Det var allt, vi hörs... /FrodePostat 2012-10-08 10:12 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Bilder jag inte tar

Jag brukar inte vara den som letar detaljer när jag är ute och promenerar men idag, tillsammans med sambo och hennes föräldrar i Göteborgs botaniska trädgård blev det ändå några skott. När jag är ute själv eller med likasinnade (naturfotografer) är det en helt annan sak, då kan jag sjunka in i ett motiv, stort eller litet men så icke idag alltså. Särskilt den första är inte riktigt jag.

Då var det inget mer idag.  /FrodePostat 2012-10-06 16:38 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Modern kamera och dynamiskt omfång

Har nu haft den fantastiska kameran Nikon D800E i min ägo snart ett halvt år och upphör inte att förvånas över bildkvalitet och möjligheter i efterarbetet. Andra kameror av senare modeller har säkert liknande möjligheter så detta är definitivt inte ett jämförande test eller att jag påstår att min kamera är bättre än andra.

Sitter med några bilder från den senaste fjällresan som gick till Dovre och Rondane nationalparker i sprakande höstfärger. Att fotografera mitt på dagen eller som i detta fallet tidig eftermiddag är inte optimalt med solljus och djupa skuggor. Jag har avtonade gråfilter som kan passa i sådana stuationer där marken skall vara välexponerad och samtidigt får inte himlen bli blek eller ännu värre, utfrätt. I detta fallet är det också rinnande vatten både i skugga och i solljus. När jag tog bilderna fick jag titta på histogrammet och justera exponeringen tills inget var utfrätt.

Alltså gäller det att exponera efter de ljusaste partierna så de inte blir utfätta och låta skuggpartierna bli kraftigt underexponerade om man nu inte vill använda filtren förstås, men det var egentligen omöjligt på åtminstone en av följande bilder.

Bilderna har alltså teckning i de ljusaste partierna och nu gäller det att lyfta upp skuggorna. Jag kör Nikons CaptureNX2 för allt redigeringsarbete.

De mörka bilderna är helt oredigerade bortsett från att jag har skalat ner dem och skärpt upp dem en aning för webben. De andra har jag redigerat först och främst med tanke på att lätta upp skuggorna och få teckning i de mörkaste partierna. När jag gör det får jag också justera kontrast och dra ner färgmättnaden. Jag gör detta med kontrollpunkterna som är CaptureNX stora styrka. Det finns som plugin till Adobes program också. Jag har också gett dem en något varmare ton för att få fram höstfärgerna mer. Det går säkert att göra mycket mer för att få till optimala bilder men det får jag ta sedan.

Ögat har som bekant betydligt större dynamiskt omfång än kameran och hjärnan hjälper till att utjämna skillnaderna mellan ljusa och mörka partier så då måste vi alltså hjälpa kameran på traven.

Det var väl allt för denna gång.   /FrodePostat 2012-10-02 20:14 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera