Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Modern kamera och dynamiskt omfång

Har nu haft den fantastiska kameran Nikon D800E i min ägo snart ett halvt år och upphör inte att förvånas över bildkvalitet och möjligheter i efterarbetet. Andra kameror av senare modeller har säkert liknande möjligheter så detta är definitivt inte ett jämförande test eller att jag påstår att min kamera är bättre än andra.

Sitter med några bilder från den senaste fjällresan som gick till Dovre och Rondane nationalparker i sprakande höstfärger. Att fotografera mitt på dagen eller som i detta fallet tidig eftermiddag är inte optimalt med solljus och djupa skuggor. Jag har avtonade gråfilter som kan passa i sådana stuationer där marken skall vara välexponerad och samtidigt får inte himlen bli blek eller ännu värre, utfrätt. I detta fallet är det också rinnande vatten både i skugga och i solljus. När jag tog bilderna fick jag titta på histogrammet och justera exponeringen tills inget var utfrätt.

Alltså gäller det att exponera efter de ljusaste partierna så de inte blir utfätta och låta skuggpartierna bli kraftigt underexponerade om man nu inte vill använda filtren förstås, men det var egentligen omöjligt på åtminstone en av följande bilder.

Bilderna har alltså teckning i de ljusaste partierna och nu gäller det att lyfta upp skuggorna. Jag kör Nikons CaptureNX2 för allt redigeringsarbete.

De mörka bilderna är helt oredigerade bortsett från att jag har skalat ner dem och skärpt upp dem en aning för webben. De andra har jag redigerat först och främst med tanke på att lätta upp skuggorna och få teckning i de mörkaste partierna. När jag gör det får jag också justera kontrast och dra ner färgmättnaden. Jag gör detta med kontrollpunkterna som är CaptureNX stora styrka. Det finns som plugin till Adobes program också. Jag har också gett dem en något varmare ton för att få fram höstfärgerna mer. Det går säkert att göra mycket mer för att få till optimala bilder men det får jag ta sedan.

Ögat har som bekant betydligt större dynamiskt omfång än kameran och hjärnan hjälper till att utjämna skillnaderna mellan ljusa och mörka partier så då måste vi alltså hjälpa kameran på traven.

Det var väl allt för denna gång.   /Frode

Inlagt 2012-10-02 20:14 | Läst 3890 ggr. | Permalink
Jösses - Ja det är ju rejäl skillnad :))
Svar från frwe 2012-10-02 20:43
En liten markant skillnad kan väl skönjas? /Frode
Håller med om d800, har haft den från första början och den är bra. Inte så snabb med bilderna är bra och kan kroppas och dynamiska omfånget är bra. använder d3s som reserkamera!!! Onoff knappne kärvar lite!!
Svar från frwe 2012-10-02 20:45
D3s är väl lika vass vad gäller det dynamiska omfänget kan jag tro, om inte bättre? D3an är ju en liten smidig kamera som lätt slinker ner i fickan när man är ute på resa ;o) Låter som den optimala resekameran. Jag hade med D800E med batteripack på sommarens resor och den är ju lika smidig den :) /Frode
Ser bra ut! Jag är lite nyfiken på om det fanns ännu mer att ge i skuggorna. Till exempel i den nedersta bilden, där det ju fortfarande efter upplättning finns i stort sett svarta partier (men det syns nog kanske några odefinierade detaljer). Och har du testat att göra motsvarande experiment med jpeg för att se skillnaden?
Svar från frwe 2012-10-03 08:02
Jag skall ge den en chans till, jag vet att det finns mer i de mörkaste partierna. Jag fotar aldrig i jpg men kan ju konvertera en RAW till jpg och kolla men tycker själv det är ganska ointressant. Vill man ha det stora dynamiska omfånget är det RAW som gäller och vill man ha så färdiga bilder som möjligt utan efterarbete är ju jpg en bra grej. /Frode
Lars Forslin 2012-10-03 14:28
I och för sig - börjar man lätta upp skuggorna alltför mycket så ser det ju så småningom onaturligt ut. Jag tycker det här ser lagom avvägt ut, men det är klart att det vore intressant att de hur långt man kan gå.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?