Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

En stadspark med både vilda och inlåsta djur.

En stadsbo (läs Göteborgare) går gärna söndagspromenad i Slottskogen. En stor park litet i utkanten av staden men ändå ganska centralt. I parken finns stora gräsytor, många vägar och stigar och även en del skog. Berg sticker upp på några ställen och det finns både utkikstorn och ett gammalt observatorium med hänförande utsikt över staden. På sommaren arrangeras både festivaler och mindre musikhändelser. Way Out West är väl den största, har inte själv varit där då musiken inte är ”min”. Göteborgs symfoniker har en bejublad föreställning varje år mm mm.

Där finns Barnens Zoo och en del djurgårdar. Ett fågelhus, säldamm, älgar, hjortar, hästar, får och getter. Här har till och med funnits björnar men det är länge sedan.

Allt är öppet utan inträde hela dygnet vilket tyvärr har haft en del tråkigheter som följd. Dödsmisshandel av en åsna (blev bränd till döds), en sälkut och en bagge, är några exempel. Det förekommer säkert en del andra ”besök” inne hos djuren som inte uppmärksammas. Trots det känns det omöjligt att det skulle hägnas in och bli ett ”vanligt” zoo, det skulle helt enkelt inte accepteras. Får hoppas att djuren kan leva trygga och säkra så de får vara kvar även om jag inte är så mycket för inlåsta djur.

I söndag var det alltså familjetur i parken. Med stor glädje fick vi se vilda rådjur när vi lämnade promenadstråken, de verkade inte störas så mycket av vare sig oss eller alla andra i närheten men kunde nog hålla sig ganska dolda inne bland träd och bakom Rhododendronbuskar. Att gå förbi älgarna ger ett helt annat intryck, de ligger och slöar, äter när de blir hungriga och så mycket mer är det väl inte i deras liv. Tycker det finns en viss skillnad i uttryck även om det säkert är jag som upplever det så.

Att få se trädklättrande gräsänder får väl ses som en fin bonus :)

http://www5.goteborg.se/prod/parkochnatur/dalis2.nsf/vyPublicerade/9257AEDAF6BEB00CC125754B0043DABD?OpenDocument

/FWPostat 2011-03-28 22:52 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Runde

Runde är Norges sydligaste fågelberg och ligger lättillgängligt strax söder om Ålesund på Norges västkust. Bilväg finns nästan ända fram och efter en 30-40 minuters promenad (brant uppför) är man på toppen av fågelberget ca 200m över havet. På vägen upp kan man hålla utkik efter storlabb och väl uppe är det bara att njuta av alla lunnefåglar som man verkligen kommer in på livet.

Den bästa tiden att besöka Runde är juni och fram till mitten av juli. Efter det är risken stor att lunnefåglarna har dragit långt ut till havs. Just lunnefågel är nog det Runde är mest känt för men här finns mycket annat att titta på. Tar man en båttur runt ön, helst tidigt kväll då ljuset ligger på fågelberget, kommer man många andra arter riktigt nära. Havssula, tretåig mås, tordmule, sillgrissla, toppskarv kryllar det av och havsörn ser man som oftast patrullerande utmed de branta klipporna.

Upp på fågelberget ger man sig med fördel också på kvällen då lunnefåglarna kommer in från havet med sin fångst.

Vädret är ombytligt och varma kläder, regnställ och rejäla kängor eller stövlar kan vara bra att ha samtidigt som man kan uppleva de vackraste sommarkvällar man kan tänka sig. Vid midsommar går solen ner under horisonten men inte så mycket mer. Ljuset är då fantastiskt och det kan vara svårt att komma till sängs.

Övernattning sker i stugor eller i tält. Det finns hela hus att hyra om man är flera och ute i god tid. Själv har jag åkt dit på vinst och förlust men haft med tält som jag fick sova slå upp vid ett av besöken.

Vill du åka till Runde i sommar och vara säker på plats i hus eller stuga kan det vara läge att boka ganska snart. http://goksoyr.no/

Eftersom man kommer många av fåglarna väldigt nära behövs inte den allra värsta utrustningen, jag har till och med fotat lunnefågel på nära håll med vidvinkel. Har du ett 300mm kommer du långt med det. Runt öns klippiga stränder finns mycket annat att fota, ta med stativ tidig morgon på öns norra sida och prova litet längre slutartider då vågorna slår in mellan klipporna. På vägen till och från Runde finns det hur mycket som helst att titta på om man gillar fjordar och fjäll, trollstigen och trollväggen ligger inte så långt bort, likaså Geiranger.

God tur säger de i Norge

 

http://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=170031

/FWPostat 2011-03-16 21:20 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera