Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

En stadspark med både vilda och inlåsta djur.

En stadsbo (läs Göteborgare) går gärna söndagspromenad i Slottskogen. En stor park litet i utkanten av staden men ändå ganska centralt. I parken finns stora gräsytor, många vägar och stigar och även en del skog. Berg sticker upp på några ställen och det finns både utkikstorn och ett gammalt observatorium med hänförande utsikt över staden. På sommaren arrangeras både festivaler och mindre musikhändelser. Way Out West är väl den största, har inte själv varit där då musiken inte är ”min”. Göteborgs symfoniker har en bejublad föreställning varje år mm mm.

Där finns Barnens Zoo och en del djurgårdar. Ett fågelhus, säldamm, älgar, hjortar, hästar, får och getter. Här har till och med funnits björnar men det är länge sedan.

Allt är öppet utan inträde hela dygnet vilket tyvärr har haft en del tråkigheter som följd. Dödsmisshandel av en åsna (blev bränd till döds), en sälkut och en bagge, är några exempel. Det förekommer säkert en del andra ”besök” inne hos djuren som inte uppmärksammas. Trots det känns det omöjligt att det skulle hägnas in och bli ett ”vanligt” zoo, det skulle helt enkelt inte accepteras. Får hoppas att djuren kan leva trygga och säkra så de får vara kvar även om jag inte är så mycket för inlåsta djur.

I söndag var det alltså familjetur i parken. Med stor glädje fick vi se vilda rådjur när vi lämnade promenadstråken, de verkade inte störas så mycket av vare sig oss eller alla andra i närheten men kunde nog hålla sig ganska dolda inne bland träd och bakom Rhododendronbuskar. Att gå förbi älgarna ger ett helt annat intryck, de ligger och slöar, äter när de blir hungriga och så mycket mer är det väl inte i deras liv. Tycker det finns en viss skillnad i uttryck även om det säkert är jag som upplever det så.

Att få se trädklättrande gräsänder får väl ses som en fin bonus :)

http://www5.goteborg.se/prod/parkochnatur/dalis2.nsf/vyPublicerade/9257AEDAF6BEB00CC125754B0043DABD?OpenDocument

/FW

Inlagt 2011-03-28 22:52 | Läst 3570 ggr. | Permalink
Det är lustigt detta, att här på FS får jag veta en massa om intressanta platser i Sverige som jag aldrig sett och knappt hört talas om. Visst har jag hört om Slottskogen i Gbg, men inga detaljer, bara att det är en park. Intressant info, även om jag knappast kommer att besöka stället :-)

Sedan är det ju oerhört ledsamt att djuren utsätts för saker. Det skulle förvåna mig mycket om de inte i längden måste skydda dem på något sätt. Är älgen i hägn? Jag minns från Skansen att de inhägnade älgarna där verkade rätt slöa.

Änderna i trädet utnämns härmed till dagens bild! :-)
Svar från frwe 2011-03-29 08:22
Visst är det kul? Det har öppnat många möjligheter och tips att besöka platser när man är ute och åker. Jag tror inte Slottskogen är värd en resa i sig men Göteborg kan ju vara mysigt att besöka.

Man blir förtvivlad av vissa människors uppförande ibland, särskilt mot försvarslösa vare sig det är djur eller männsikor. Bevakningskameror finns och vaktbiolag skall åka runt på natten men det hjälper nog inte alltid.

Älgen är inlåst, jag var kanske otydlig där och änderna är ju definitivt värd uppmärksamhet :) Tack Ernst Göran för kommentar och tankar. /FW
Så meningslöst och omänskligt att ge sig på oskyldiga. Väldigt upprörande, tycker jag.

Fina bilder du fått till i parken. Och ja, gräsänder i träden är verkligen en bonusbild. Det ser man inte så ofta.
Svar från frwe 2011-03-29 13:34
Tack för din kommentar Rei. Det är priset vi får betala (i detta fall får djuren betala) för öppenhet. Alltid någon som missbrukar och vi alla får ta konsekvenserna. /FW



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?