Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Sitter kvar med olustig känsla

Helgen skulle ägnas åt foto och huvudmålet var en liten sjö där det är bra att fotografera svarthakedopping och förhopppningsvis hade de fått ungar som jag önskade skulle åka med på föräldrarnas rygg. Jag åkte upp lördag kväll och fick ett par timmar på plats, sedan övernattning och upp kl 4 för att få morgonljuset ute vid sjön. Tyvärr blåste det ganska mycket och det var en varm natt så de där fina morgondimmorna lyste med sin frånvaro och något spegelblankt vatten var det ju heller inte tal om.

Av någon underlig anledning har ett par byggt bo väldigt nära en gångväg och en brygga, faktiskt bara en halv meter från bryggan. Det känns ju underligt att normalt skygga fåglar bygger bo så nära där människor går förbi och många går ut på bryggan alldeles förbi boet, tycker det borde vara för störig miljö.

Vi gick ut längst ut på bryggan för att vara på avstånd från boet. Efter ett tag kom en person som direkt parkerade sig vid boet, satte upp kamera och vek inte bort från boet en sekund. Senare kom fler och som flest var det sju "natur"-fotografer som stod i en ring på bryggan alldeles intill boet. Vi fotograferade svarthakedoppingar ute på sjön och på väg till och från boet och hade på kvällen också fotat den på boet men bara några bilder för att sedan dra oss tillbaka men dessa personer stod där hela tiden. Varje gång det fanns chans att ungen, det var två, en alldeles nykläckt, skulle visa sig dök de på kamerorna och fotade och filmade men var helt ointresserade av annat som pågick runtomkring.

Det var tre tyskar men också flera svenskar som mest sju tillsammans. Tyvärr lämnade vi tre platsen med samma känsla av olust, skall ett foto komma i första hand utan tanke på att motivet kanske blir stört? Ibland beror sånt här på okunskap men borde inte naturfotografer ha bättre vett? Om vi stör våra motiv kommer de ju bara att bli ännu mer skygga och snart göra vår kära hobby "omöjlig". Detta paret har byggt bo på ungefär samma plats flera år och då kan det ju inte vara så illa valt ur deras synvinkel trots att det ligger så nära vägen och bryggan. Då känns det ändå OK att under ett kort ögonblick stanna till, ta några bilder för att sedan dra sig tillbaka men såhär skall det inte gå till. När vi kom tillbaka till bilarna hade en av dem en lapp i rutan med önskemål om att lämna fågeln i fred, kanske inte ämnad för just oss men ändå en uppmaning vi skall ta till oss.

Jag sitter här med massor av foton men en tråkig känsla kvar, vad håller vi på med och till vilket pris? Bilderna jag visar här har garanterat inte stört några fåglar eller annat, även om någon bild är av litet privat karaktär. Först några bilder från ett stopp på vägen.

Och till sist gänget runt boet.

/FrodePostat 2014-05-25 18:27 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

17 maj

Att beskåda spektaklet 17 maj i Oslo är något alldeles extra. Karl Johan blir paradgata där en aldrig sinande ström av barn och vuxna tågar upp mot slottet med orkestrar och flaggor. Där uppe på slottet står kungen med familj och vinkar och detta pågår i fyra-fem timmar, tror de blir trötta i armen.

Väldigt många är klädda i folkdräkter och då är det förstas festdräkten som gäller, mest kvinnor men också män och det roligaste är att det är i alla åldrar, inte bara de äldre. (Själv ställde jag i jeans och tröja).

I år är det dessutom 200-årsjubileum för den norska grundlagen så det är mycket firande.

Vädret var som synes perfekt, inte jättevarmt men jag tror det var många som hade det ganska svettigt i sina dräkter ändå.

Till höger slottet och kungafamiljen på balkongen

Olika intressen

Stortinget, (riksdagshuset) i bakgrunden

Får se om jag tar mig till slottet i Stockholm den 6 juni och fotar där... /FrodePostat 2014-05-19 10:55 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Vår vid Brösarps backar

Helgen tillbringades vid Brösarps backar tillsammans med goda vänner, tillika fotografer. Vädret skiftade mellan regn och sol men det blir ju ganska spännande som fotograf och egentligen spelar det inte så stor roll, umgänget och fotograferandet gör ändå att allt blir helt fantastiskt. Vi kom ner på fredag kväll och fick en ganska kort stund vid backarna och ute vid Haväng innan det blev för mörkt. Lördag morgon åkte vi till backrna för att få med oss soluppgången. Efter frukost och någon timmas sömn for vi vidare till Hallamölla och på kvällen tillbaka till Haväng. På söndagen blev det hemresa med en omväg till Fyledalen där vi fick med oss klockgrodornas lek och litet annat. En givande och mycket trevlig helg.

Aurorafjäril, hona.

Vinbärssnäcka

Tack för titten :)  /FrodePostat 2014-05-12 22:23 | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera