Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Runde

Runde är Norges sydligaste fågelberg och ligger lättillgängligt strax söder om Ålesund på Norges västkust. Bilväg finns nästan ända fram och efter en 30-40 minuters promenad (brant uppför) är man på toppen av fågelberget ca 200m över havet. På vägen upp kan man hålla utkik efter storlabb och väl uppe är det bara att njuta av alla lunnefåglar som man verkligen kommer in på livet.

Den bästa tiden att besöka Runde är juni och fram till mitten av juli. Efter det är risken stor att lunnefåglarna har dragit långt ut till havs. Just lunnefågel är nog det Runde är mest känt för men här finns mycket annat att titta på. Tar man en båttur runt ön, helst tidigt kväll då ljuset ligger på fågelberget, kommer man många andra arter riktigt nära. Havssula, tretåig mås, tordmule, sillgrissla, toppskarv kryllar det av och havsörn ser man som oftast patrullerande utmed de branta klipporna.

Upp på fågelberget ger man sig med fördel också på kvällen då lunnefåglarna kommer in från havet med sin fångst.

Vädret är ombytligt och varma kläder, regnställ och rejäla kängor eller stövlar kan vara bra att ha samtidigt som man kan uppleva de vackraste sommarkvällar man kan tänka sig. Vid midsommar går solen ner under horisonten men inte så mycket mer. Ljuset är då fantastiskt och det kan vara svårt att komma till sängs.

Övernattning sker i stugor eller i tält. Det finns hela hus att hyra om man är flera och ute i god tid. Själv har jag åkt dit på vinst och förlust men haft med tält som jag fick sova slå upp vid ett av besöken.

Vill du åka till Runde i sommar och vara säker på plats i hus eller stuga kan det vara läge att boka ganska snart. http://goksoyr.no/

Eftersom man kommer många av fåglarna väldigt nära behövs inte den allra värsta utrustningen, jag har till och med fotat lunnefågel på nära håll med vidvinkel. Har du ett 300mm kommer du långt med det. Runt öns klippiga stränder finns mycket annat att fota, ta med stativ tidig morgon på öns norra sida och prova litet längre slutartider då vågorna slår in mellan klipporna. På vägen till och från Runde finns det hur mycket som helst att titta på om man gillar fjordar och fjäll, trollstigen och trollväggen ligger inte så långt bort, likaså Geiranger.

God tur säger de i Norge

 

http://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=170031

/FW

Inlagt 2011-03-16 21:20 | Läst 7644 ggr. | Permalink
Ett alldeles underbart tajmat inlägg Frode, sitter just och planerar en tur på Midsommarhelgen just till Ålesund och norrut, så får jag se detta inlägg!!!
Nu är jag ju övertygad om att jag plockat ut rätt ställe, så fint du beskriver denna plats på jorden Frode.
Jag är mkt tacksam för din presentation av fågelivet samt naturens gåvor, jag har verkligen bestämt mig för vart turen går i Midsommar!

Kan jag passa på att fråga till råds lite om utrustning för denna resa, jag har en D90 med fast 35mm 1,8, 60mm Macro samt Nikons 16-85mm, tycker du jag behöver komplettera med ett längre objektiv just för att fånga Lunne och andra flygande vänner på Runde och kring Ålesund?

/Tacksam Niklas
Svar från frwe 2011-03-16 21:43
Hej Niklas. Vad kul att du har valt ett så bra resmål. Ålesund är vackert och som jag skrev finns det mycket att se överallt. Många av bilderna har jag tagit med 300mm men även med så vidvinkligt som 24mm. Mest nytta har du förstås av ett tele för att fånga fåglarna. Tyvärr är många zoomar som går upp mot 300mm ganska dåliga på de längsta brännvidderna, t ex Nikons 70-300 VR som man får blända ner något steg för att det skall bli skarpt men jag har sett många fina fågelbilder tagna med just den. På Runde har jag använt Nikons AF-S 300/4 som är det enda Nikontelet i vettig prisklass men som verkligen håller hög klass. /FW
Många fina bilder! Den första var lite festlig. :)
Ser ut att vara en härlig natur också, blir mer sugen att åka dit!
Får bli en resa vid tillfälle.
/Anna
Många väldigt fina fågelporträtt i bildspelet. Och så till slut en riktigt störtbanal solnedgång :-D Men visst, den försvarar sin plats som avslutningsbild.
Svar från frwe 2011-03-17 08:24
Hej Ernst Göran. Jag fick mig ett gott skratt när jag läste din kommentar :) Vistt, banalt men den har ändå sin plats på något sätt. Jag vet inte om det gäller längre men tidigare var solnedgångar det klart mest fotade motivet. Nu är ju detta i och för sig närmare soluppgång så... Tack för ett gott skratt så här på morgonen. /FW
Härliga bilder som får mig att längta tillbaka igen. Jag var där i somras och det var nog en av dom finaste resorna jag gjort.....men åker inte dit utan att ha jobbat upp kondisen haha den dära backen tog död på mig varje gång jag skulle upp.. kände mig som en pigg 90 åring när jag var uppe men det glömde man snart när man fick se fåglarna komma upp en eftter en.
Svar från frwe 2011-03-17 08:28
Backen är tuff och med stativ och tunga teleobjektiv så blir den ju inte lättare. För min del är det dags igen, i alla fall om sommaren räcker till för det och allt annat. Det är tre år sedan jag var där senast. Tack för din kommentar Pia. /FW
Tack för att du delade med dig av goda tips :)) Har länge funderat på att ta mig dit men har inte blivit av. Efter att ha sett dina härliga bilder måste jag not ta tag i det snarast :))

Mvh Marie
Svar från frwe 2011-03-17 10:26
Hej Marie. Det kan ju vara skönt att fota fåglar utan att ligga i ett trångt gömsle? Då är Runde platsen (eller en av dem). Du är välkommen med frågor om det skulle vara något :) /FW
Härliga bilder Frode!

Ska försöka ta mig till Runde i Juni, och hoppas på lite fina bilder på Lunnefåglarna. Då kommer dina tips väl till pass,

mvh
Arne
Svar från frwe 2011-03-17 16:31
Tack Arne. Hoppas själv jag kan få till en tur denna sommaren. /FW
Jag har inte varit på Runde sedan 1991..... Det är 20 år sedan!...... J-klar vad tiden går....
Och när jag läser din text och tittar på bilderna vaknar suget igen...mmmm
Härliga bilder Frode!

Thomas
Svar från frwe 2011-03-17 19:03
Tack Thomas. För 20 år sedan var det väl inte så känt antar jag. Från midsommar och några veckor framåt är det mycket folk där, det är ibland litet trängsel upp vid Lunneura men de flesta går ner igen ganska tidigt och då kan det fortfarande vara fotoljus ett tag. Hoppas kunna komma iväg i sommar. /FW
Härlig resa du gjort. Lunnefåglar är så fina. Jag vågar knappt säga det men jag har smakat på köttet med. När jag var på Island var vi på en ö utanför Norra Island och där var Lunnefågeljägare den dagen. Vi fick 3 st fåglar med hem och tillagade. Jättegoda filéer. Rött fint magert kött. Men visst fick man stänga av synen av deras ledsna söta ögon. Men som kock i botten är man inte så känslig för sådant.
Ja så hemsk är jag hehe.
Trevligt inlägg du gjort. Jättefina bilder. Tack så mycket.
MVH Camilla
Svar från frwe 2011-03-17 21:09
Tack själv, Camilla för mysig läsning. Var på Island med min bror, bl a ute på Heimey där vi bestämde oss för att äta lunnefågel på restaurang men när vi såg priset blev det hemlagat (inte lunnefågel) på vandrarhemmet i stället. Än finns det gott om lunne men på en del ställen minskar den och något ställe i Skotland är den nästan borta, förmodligen för att maten tagit slut där. /FW
Runde är fantastiskt!

Åker dit 30 maj i år med 8 förväntansfulla resenärer för en veckas upplevelser. Det blir 5 året i rad som jag är där och ön visar olika sidor varje år. Har heller inte tittat mig trött på Lunnefågen som är en fågel med mycket stor personlighet.

Bra beskrivning av resmålet, båtturen är verkligen något som man inte får missa!

Härliga bilder i bildspelet!
Svar från frwe 2011-03-17 21:50
Hej Johan, tack för kommentaren. Jag har uppmärksammat era resor och njutit av resultaten som lagts ut. Vid den tiden slipper ni väl de flesta turisterna (för ni är väl inte turister)? Resan över fjället är ju fin så tidigt också med mycket snö kvar. Lycka till :) /FW



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?