Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Californien från San Francisco till Yosemite NP

Från San Francisco bär det av mot Yosemite National Park. Vi kör över Bay Bridge där trafiken ut från SF går på våning 1 och mot SF på våning 2, ganska smart. På andra sidan viken, det är en stor vik, ligger flera städer på rad utmed viken men vi stretar österut på stora motorvägar med ganska tät trafik. Det är ca 30 mil att köra och över den stora och platta slätten mellan bergen ute vid kusten och Sierra Nevada där Yosemite ligger.  Här ute är det låååånga spikraka väger mellan småstäder och åkermark, rätt som det är en ljusreglerad korsning mitt ute på vischan där en annan låååång spikrak väg korsar. Vi stannar i en sådan korsning där det finns en frukt- och grönsaksbutik. Temperaturen är ca 30 grader och stekande sol men i bilen är det förstås skönt med AC. Efter ett antal raka mil börjar landskapet förändras. Vackra gula kullar med bränt gräs och ekar ger ett annat intryck och det blir också roligare att köra då vägen blir mera krokig och backig. De stora amerikanska lastbilarna håller högt tempo men stressar inte med omkörningar och ligger inte obehagligt nära. Rätt som det är vrålar det till och en gigantisk pickup med V8 och feta avgasrör dundrar förbi. Just pickupen är den mest sålda biltypen i USA och det flesta är rejäla, många med stora hjul och grova däck så det ser ut som det krävs en stege för att komma upp i dem. Vi har fått en Chevrolet Impala, på 50 och 60-talen en av de allra största vrålåken, men nu litet mera blygsam även om den är stor jämfört med vår bil hemma men den är bekväm och tyst och har ganska så rejäl motor med våra mått mätt, en V6a på drygt 300 hästar så det är rätt bra klös i den också, förvånansvärt snål ändå, den låg på 0,7 milen men jag kör ju lugnt.

När vi närmar oss kommer en rejäl stigning när vi skall upp bland bergen. En skylt varnar för överhettad motor. Stäng av ACn står det men det är inget alternativ när det är 30 grader men bilen klarar det galant. Bensinen är fortfarande relativt billig i USA, 7-8 kronor litern, så bensinkostnaden på vår resa blev en ganska liten post. Hur som helst tankade vi en liten bit från parken i en liten håla med bensinmack och några hus och litet turistkrafs så klart. Nu är vi uppe i Sierra Nevada och ganska högt med skog och kalare berg runtom. Efter ytterligare mil kommer vi till parkens entré, betalar $20 för ett sjudagars pass och vi är inne. Här växer stora, grova tallar men de är långt från det vi skall få se senare. Parken är stor så det blir några mil till innan vi runt en sväng plötsligt ser in i Yosemite Valley och de berömda topparna och klippväggarna. Här uppe ligger temperaturen på ca 20 grader så det är riktigt skönt att komma ut ur bilen. Inne i dalen är det mycket trafik, t.o.m. köer ibland men så slår det oss att det faktiskt är fredag kväll och inte bara vi som skall dit men så mycket trafik kunde jag inte föreställa mig. Nåja, vi hittar vårt boende och går till ro efter en middag i väntan på kommande turer inne i parken.

En liten omväg förde oss upp på kullarna öster om Berkeley och till vänster syns Bay Bridge och bakom bron San Francisco och ute till höger skymtar Golden Gate

Frukt- och grönsaksaffären mitt ute på vischan där vägarna är spikraka. En hel binge rödlök :)

Och korsningen...

Gula gräskullar med ekar.

Bensinmack med affär i Buck Meadows och vår Cheva

Parkens västra entré

Också Yosemite. Skogsbränder hör nästan till vardagen här uppe och mycket av djur- och växtlivet är beroende av bränderna så numera är de inte lika snabba med att släcka utan låter det brinna under kontrollerade former.

Vy in mot Yosemite Valley med Half Dome i bakgrunden.

Länk till del 1, del 3

/Frode

Inlagt 2013-06-30 18:03 | Läst 5114 ggr. | Permalink
Underbara scener. Hur länge var ni där? Hur långt åkte ni totalt? Jag funderar på att bara boka boende i SF dom första dagarna och sen ta det därifrån. Lediga rum borde väl inte vara svårt att få tag på under färden.
Jag planerar med 18 dagar och ca 240 mil.

/Janne
Svar från frwe 2013-06-30 19:25
Vi hade 17 dagar. Vi hade det mesta bokat i förväg men jag tror inte det skall vara något större problem om man inte åker i juli-augusti då många är lediga. Vi åkte nog ca 150 mil + småturer uppskattningsvis. Tre dagar SF, 2 Yosemite, 2 Sequoia, 3 Pismo Beach, 1 Big Sur, 2 Carmel och 2 SF + resa. Vad har du tänkt dig för rutt och när? /Frode
kiwawa 2013-06-30 19:37
Det blir i början på Augusti vi ska åka. Från SF så tar vi östra sidan av bergen till Las Vegas via Death Valley. Sen till LA där vi är 3-4 dar. Till slut Highway 1 tillbaks. Det blir också en del stopp på vägen naturligtvis men jag räknar med att vi kör 40-50 mil per resdag. Jag och ungarna gillar att åka bil så det är inget problem för oss med längre sträckor. Har man sen dessa vyer blir det ännu behagligare.
/Janne
Svar från frwe 2013-06-30 19:47
Det borde ju funka men i Augusti tror jag det kan vara klokt att boka i förväg. Vi trodde det skulle bli en massa bad på kusten men det var ca 15 grader i luften de flesta dagarna där och blåste rejält och vattnet är ju inte speciellt varmt. Det finns väldigt mycket hotell och annat boende utmed kusten men jag har ingen aning om hur trycket är i augusti, kan vara värt att ta reda på. /Frode
Kul att följa! Jag var ju i dessa trakter förra året och kommer åka tillbaka nu i augusti (med en annan resrutt). När vi åkte igenom de där gräskullarna med ekarna fick jag vibbar från Extremadura i Spanien, som nästan har ett liknande landskap, ser fram emot fler poster :-)
Svar från frwe 2013-06-30 19:38
Vi pratade mycket om Spanienkänsla och det är ju inte bara naturen utan också mycket spansktalande människor. Så mycket fåglar blev det inte men en del spännande som jag kommer tillbaka till litet senare. Tack för din kommentar Daniel. Vilken rutt blir det denna gång? /Frode
Birdman 2013-06-30 22:37
Inte hundra spikat än, men troligtvis från SF norrut till Eureka och redwoodparkerna där uppe, sedan neråt till Napa för vinprovning och sedan troligtvis till Big Sur.
Svar från frwe 2013-07-01 09:11
litet söder om Big Sur såg jag Condorerna, du kan få mera exakt position om du vill. /Frode
Det är härligt att nöta asfalt. Det där måste varit en spännande tripp :-)
Svar från frwe 2013-06-30 19:51
Jodå, första gången over there och många intryck. Tack för kommentar Tommy. /Frode
Spännande att följa Frode! Ser fram emot fler inlägg! Verkligen en spännande resa.
Med vänlig hälsning Christian
Svar från frwe 2013-06-30 22:46
Tack så mycket Christian. Det finns mycket att smälta och mycket att berätta :) /Frode
Hej
Trevligt Frode. Sista bilden ger hopp om lite fler storslagna landskapsbilder!
Sjöberg
Svar från frwe 2013-07-01 16:21
Tack Christer. Många stora vyer blev det men det var bara några få gånger jag var ute när ljuset var bra. Sol rakt uppifrån är inga bra förutsättningar. Dessutom var ju detta en familjeresa så foto var inte första prioritet :) /Frode



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?