Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Röros, juli 2010

 Ett besök i Röros är en upplevelse, när det någon gång inte syns till bilar eller människor klädda i grälla Gore-Texkläder hamnar man tillbaka i tiden och kan fantisera om livet i denna gamla fjällby som har kretsat kring kopparmalm. Stan byggdes först på 1600-talet men blev nerbränd flera gånger av svenskar men uppbyggd igen. Nu kretsar det mesta kring turism. Röros tillhör Unescos världsarv med nummer 55 på listan. http://whc.unesco.org/en/list/55


Det berättas att en rentjur som föll för Hans Aasens kula och i dödsryckningarna skrapade bort lav från marken gjorde att kopparmalmen sken till i ljuset och blev starten på gruvdriften och stadens grundande.

 

Saxat från www.roros.no

Det er ca 100 fredede bygninger på Røros. Byen er fremdeles bevart slik den ble bygget på 1700 og 1800-tallet med tradisjonelle konstruksjoner nesten utelukkende bygget i tre. Gatemønsteret og gårdseiendommene i sentrum er også fremdeles slik de ble tegnet på 1600-tallet inspirert av kontinentale ideer og gammel norsk byggeskikk.

Den tradisjonelle gården med hus for folk og fe rundt et firkanta tun er på Røros tatt med inn fra landsbygda i form av bygårder som er tett samlet i et lite bysamfunn.

 

I dag er hele Bergstaden Røros vernet, og over 400 trehus omfattes av dette. Innenfor dette området er det ca 100 hus som er fredet.

 

Renen

 

En av gatorna med kyrkan i bakgrunden

 

Innergård, här bodde både människor och djur.

 

 

Smältverket i bakgrunden, nu gruvmuseum och bakom det slagghögar.

 

Centralt boende med gångavstånd till jobbet och slagghögar på tomten.

 

Compact living.

 

 

/FW

Inlagt 2010-07-11 12:14 | Läst 4265 ggr. | Permalink
Bra innehållsrik text och fina bilder till detta Frode. Jag har varit i Röros som barn. Det enda jag minns (och det finns fotobevis) är att jag var mer eller mindre sönderbränd av solen på kinderna efter skidåkning i ett par dagar och dessutom "tvingade" mina föräldrar mig att posera för kameran vid nåt slags troll som stod utanför någon butik tror jag. Inte min favoritbild i familjealbumet vill jag lova, då var alla dina bilder här ovan bättre :) /Mattias
Svar från frwe 2010-07-12 10:29
Ännu en dimension till Röros :) Det är en av Norges kallaste platser med ett rekord på -50,4 från 1914. Man kan bli ganska trött på dessa troll som hittas över allt där turister håller till. /FW
Ett sådant fint bildreportage! Själv har jag varit där bara på vintern, och jag han aldrig egentligen se stan, eftersom jag var på en forskarkonferens som tog all tid i anspråk. Men jag hann i alla fall se hur vackert där är. Och nu vet jag lite om platsen också!
Svar från frwe 2010-07-12 10:30
Tack för fin kommentar Ernst Göran. Jag kommer inte upp i din bloggklass men blir väldigt glad för din respons. /FW



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?