Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Årets alla resor. Uppdaterad (glömde en resa)

Detta året har verkligen varit händelserikt. Av olika anledningar har det blivit väldigt många resor, i alla fall med mina mått mätt. Fotoresor, familjeresor och även i mitt arbete. Några resor har varit långa och några korta men ändå innehållsrika. Här följer några bilder från de olika platser jag har åkt till.

Första "resan" blev till Skåne för att fota rovfågel. En dag i gömsle med gott om ormvråk, en fjällvråk, glador och till och med havsörn som flög förbi.

En mycket vacker så kallad börringevråk och en mera vanlig mörk ormvråk

Nästa resa blev med familjen till Dolomiterna och en veckas skidåkning. Här lunch bestående av lasagne och weissbeer

Någon vecka senare styrde jag kosan upp till Västerbotten och besök hos Conny Lundström för att fota kungsörn några dagar.

I april var vi några som åkte till, först Rumänien och Transylvanien för att bl a fota brunbjörn och sedan vidare till Bulgarien för att i första hand kika på gamar.

I juni åkte jag och familljen till Kalifornien. Vi var där drygt två veckor och åkte runt från San Francisco till Yosemite, Sequoia och Kings Canyon nationalparker och den klassiska Highway 1 utmed kusten. Kalkongamar såg man över allt, till och med som här med Golden Gate Bridge i bakgrunden.

Utmed kusten såg vi sjölejon, havsuttrar, sjöelefanter, späckhuggare, andra djur och fåglar. Jag fick till och med se Californian Condor, en av världens mest sällsynta fåglar. Bara ca 225 kända vilda exemplar.

I juli satte vi oss några stycken i bil och åkte till Runde och sedan vidare till Flatanger. Många mil blev det och kass väder var det men vi var tre lyckliga fotografer med många bilder på våra minneskort.

I september var vi ett gäng som åkte till Jaegersborg alldeles norr om Köpenhamn för att titta på hjortarna. Här en bölande tjur i morgondimman innan solen gått upp.

I september blev det Istanbul, en vecka på kurs i en otroligt fascinerande stad. Jag som med alla medel försöker undvika städer blev helt tagen av intrycken. Vid Taksimtorget hittade jag denna minaret, inte precis vad man brukar se på bild.

Basarerna

På hösten kan det vara ganska skönt med litet värme. Några dagar på Sicilien i slutet av oktober. Strax före solnedgång badade dalen nedanför "vår" Agriturismo i det varma kvällsljuset.

Mera örn, denna gång hos Ole Martin Dahle i Flatanger i november. Tre fantastiska dagar i gömsle. Tidig morgon innan solen gått upp.

Nu blir det inte mer i år men det har varit ett otroligt innehållsrikt år för en naturfotograf. Många minnen och intryck och vääääldigt många bilder att sortera. Nästa år blir det nog inte lika mycket resande men några är redan inbokade :)

Gott nytt år önskar jag alla som orkat läsa detta.  /Frode

Inlagt 2013-12-27 17:40 | Läst 15494 ggr. | Permalink
Fina bilder Frode Det är alltid roligt med nya miljöer
Ken//
Svar från frwe 2013-12-27 18:26
Tack Ken. Nya länder som jag inte varit i, spännande :) /Frode
härliga bilder och trevlig läsning!
de är mycke givande att resa tilla andra länder
gott nytt år!
Svar från frwe 2013-12-27 21:17
Tack Mikael. Ja, det vet ju du :) /Frode
Vilken fantastisk kavalkad av högklassiga naturbilder. Som ett slag i ansiktet.

Bra!
Svar från frwe 2013-12-27 21:18
Tack så mycket Tommy. Du är väl ute och far en del själv? /Frode
Mycket fina bilder! LO
Svar från frwe 2013-12-27 21:18
Tack för din kommentar LO, kul att du orkade :) /Frode
Det har varit trevligt att följa dina resor här på FS. Det som gjort mest intryck på mig är nog ( trotts att jag är naturfotograf ? ) bilderna på människorna i Rumänien.
Sten
Svar från frwe 2013-12-27 21:20
Landsbygden och människorna i Rumänien och Bulgarien gjorde djupt intryck. I februari blir det Bulgarien och norra Grekland, inga semesterorter. /Frode
Många reser det, som gav många fina bilder. Härligt ljus i den sista. Ha en god fortsättning /peter
Svar från frwe 2013-12-27 21:21
Kul att du orkade läsa och titta. Ha ett gott nytt år Peter. /Frode
Det känns som om du varit på flera ställen med alla bilder som du visat upp :-) Det är otroligt vad mycket bilder man producerar nuförtiden. Det är skillnad mot förr när man hade en 24bilders rulle ett helt år :-) Hoppas det är flera fotoresor på gång för dig, kanske våra vägar korsas nånstans :-) Jag träffade faktiskt OleMartin på Dovrefjell i höstas och jag lovade nog att jag skulle dyka upp hos honom nästa år...vi får se hur det blir :-) Gott Nytt på dig. Mvh Mikael
Svar från frwe 2013-12-27 21:38
Något är allt planerat för nästa år, återkommer till det så småningom. Ole Martin är mycket trevlig och en mycket god värd. Det är absolut värt det. Tack för din kommentar. /Frode
Fina bilder Frode!

Jag tror inte på dig....alltså att det blir mindre resor för dig:) Tror nog att det blir en del, vilket kan glädja oss här på FS då vi får se dina bilder.

Ha ett bra fotoår!

Daniel
Svar från frwe 2013-12-27 21:40
Du brukar ju inte sitta fast i Sverige du heller? Så mycket som i år blir det inte men något har jag på gång. Tack för din kommentar Daniel :) /Frode
Daniel Steen 2013-12-27 22:48
Ja, i år har det blivit mkt för mig med men har inget planerat för 2014 så det nya året verkar just nu bli ganska fattigt på resor.

Daniel
Det är få förunnat och uppleva detta under hela sitt liv och du lyckades på ett år.
Det är bara o gratulera.
Fantastiskt fina bilder !
/ Janne
Svar från frwe 2013-12-27 21:40
Tack Jan. Har man börjat är det svårt att sluta men det är ju det där med pengar och semester då. /Frode
Du måste ha haft ett fantastiskt 2013... Bilderna är även dom fantastiska!! = ) Gott Nytt År!! //U
Svar från frwe 2013-12-27 23:18
Jo, det har verkligen varit något. Tack för din kommentar Urban. /Frode
Som vanligt sagolika bilder, en av de bästa fotografer jag fått äran att följa med på sina resor genom bilderna på FS, DU. Tack! Din foto stil är så unik. Ska bli lika spännande att följa med dig nästa år oxå.

//Johanna
Svar från frwe 2013-12-28 16:56
Ojdå. Nu blir jag litet förlägen, det finns så många duktiga här på Fotosidan och andra ställen men stot tack för dina så värmande ord Johanna. /Frode
Hej din gottegris :) Visst tusan blir man avundsjuk på ditt år :) Fina bilder som vanligt Frode
Med vänlig hälsning, Christian
Svar från frwe 2013-12-28 16:57
Tack så mycket Christian, det skall väl gott göras att toppa detta året men någon resa blir det ju nästa år också. /Frode
Vilka resor, och vilka bilder! Man kan ju nästan tro att du får se djur och fåglar så fort du sticker utanför dörren, men så är det ju inte, jag vet hur mycket planering, väntan, tålamod och helst tur som oftast ligger bakom. Ser fram emot nya resereportage i bloggen =)
Svar från frwe 2014-01-07 16:33
Tack Björn. Här var det mest tur faktiskt, resan var först och främst en familjeresa men djur och fåglar finns över allt och de flesta relativt oskygga. /Frode



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver