Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Att besöka

Att besöka ett land första gången är alltid intressant. Särskilt om man har tillfälle att komma ut från städerna och ha litet kontakt med befolkningen. Jag har varit i gamla Östtyskland men det är väldigt länge sedan och för några år sedan i Polen och senare i Tjeckien men då var vi bara i Prag. Stad som stad, det skiljer inte så mycket, i alla fall inte i Europa. Detta var mitt första besök i gamla östeuropa där jag verkligen fick se landsbygden.

Denna gång var det Rumänien och Bulgarien som stod på programmet och jag hade väl någon slags bild i huvudet och det underliga var att den stämde ganska bra. Efter att ha landat i Bukarest blev vi hämtade av vår guide och direkt slussade ut ur staden och ut på landet. Det första intrycket var alla som stod ut med vägarna och sålde frukt, blommor, grönsaker men också tjafs. Varorna såldes från bilar och från häst och vagn. Mitt andra intryck var hur skräpigt det var utmed vägarna. Otroligt mycket petflaskor och burkar, förmodligen slänger de bara ut dem när de är urdruckna. Vid parkeringsfickor utmed de större vägarna låg drivor med skräp och plast hängde i träd och buskar. Ju längre norrut vi kom, vi skulle upp till Harghitaområdet i Transylvanien, ju renare blev det.

Landskapet stod i ständig förändring från höga fjäll till mjuka kullar och stora helt platta slätter. Överallt såg man fårhjordar på bete vaktade av herdar, oftast gamla krokiga gubbar.

Små charmiga byar passerades där de flesta husen såg ut att vara i ganska dåligt skick. I varje by var det minst en stork på sitt rede, på el- och andra stolpar, tak och andra upphöjda ställen monteras fundament för att storkarna enkelt skall kunna bygga sina bon. Det stora boet blev också bo för mindre fåglar som helt enkelt passade på att krypa in och göra i ordning sitt eget bo.

Trafiken är ganska hetsig men inte så tät, vägarna är av skiftande kvalitet, ofta stora potthål som de körde slalom mellan och med relativt hög fart blev det många ganska hårda inbromsningar och krängande i kurvorna. Att ligga bakom finns inte precis som i många av de sydeuropeiska länderna, omkörningar gjordes i tid och otid, ofta i kurvor på ett sätt som vi aldrig ser här hemma. Ute på landsbygden såg vi hästar och vagn över allt. Hästarna används verkligen och inte bara som nöjes- och sällskapsdjur som här hemma, det åktes, plöjdes och arbetades.

Många lever under väldigt enkla förhållanden och klyftorna är förstås stora. Ungdomarna vill till städerna eller till rikare länder så landsbygden blir väl allt mer urholkad där precis som här. På de enklaste hus fanns parabolantenner så intrycken kommer in och påverkar.

Bulgarien gav en annan känsla, mycket mer av gamla Sovjet men det beror väl delvis på att de använder kyrillisk skrift och du ser det på alla skyltar. Det var mycket mer stenhus i Bulgarien och i många små byar med enkla hus fanns också gamla betongkomplex som delvis stod och förföll, men en och annan lägenhet var bebodd. Gamla fabriker stod som skelett och jag tror inte de kommer att rivas utan för stå där som ett slags monument.

Det skulle vara mycket intressant att åka tillbaka och se mer av länderna men denna gången var egentligen syftet att fotografera björnar och gamar och det har jag berättat mer om här och här.

På återseende (hoppas jag).  /Frode

Inlagt 2013-04-25 20:27 | Läst 9960 ggr. | Permalink
Mycket intressant att få se bilderna och få läsa och ta del av dina intryck av resan.
Undrar just hur länge byggnaden under storkboet står pall innan det faller ihop. Ser ut som om det är på väg att vittra sönder redan nu.
Svar från frwe 2013-04-25 21:35
Jo, man kan ju undra. Det såg ut som om det mest var putsen som gav sig, kyrkan så ut att vara i hyfsat skick. Tack för din kommentar Margareta. /Frode
Intressant och texten till förhöjer värdet av bilderna.
Svar från frwe 2013-04-25 21:35
En fin kommentar av en skribent :) /Frode
Trevligt att få ta del av dina bilder och berättelse.
Sten
Svar från frwe 2013-04-25 21:36
Tack Sten. Intrycken är många och det kanske kommer mer om andan faller på :) /Frode
Trevligt och informativt skildrat till bilderna!
Svar från frwe 2013-04-25 21:37
Tack min vän, trevligt att höra :) /Frode
Intressant resebeskrivning, Frode!
Svar från frwe 2013-04-26 08:05
Tack så mycket Wolfgang :) /Frode
Spännande och intressant reportage, och fina bilder därtill. Ha det gott/ Elisabeth
Svar från frwe 2013-04-26 08:05
Tack så mycket Elisabeth. Kul att det uppskattas :) /Frode
Bra resereportage Frode. Alltid fascinerande att läsa om verkligheten utanför turistmålen och dina bilder lyfter fram det ännu mer. Mvh Mikael
Svar från frwe 2013-04-28 22:47
Tack så mycket Mikael. Efter att ha läst dina har man ju litet att leva upp till? /Frode
Vilka underbara resor du gjort och vilka vackra bilder du tagit.
Svar från frwe 2014-05-19 07:59
Dina ord värmer Lena. Jo, det har blivit en del resande de senaste åren och det berikar verkligen. Lyckas man sedan förmedla sina upplevelser känns det stort. Tusen tack :) /Frode



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver