Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Californien, de stora Nationalparkerna 1

Några dagar i de stora nationalparkerna, Yosemite, Sequoia och Kings Canyon är förstås alldeles för kort tid men så får det bli när man vill hinna med mycket annat också. Jag har i många år beundrat Ansel Adams foton från bland annat just Yosemite och var bra taggad när vi närmade oss och visst är det enormt storslaget men det är också mycket folk och bilar. Hela Yosemite Valley är ett stort boende och parkeringsplatser även om skogen döljer det mesta ganska effektivt. För att hålla ordning på trafiken finns till och med egen trafikpolis och det behövdes stundtals. I dalen åker man med fördel gratis buss för att ta sig till de olika vandringslederna och annat. Efter att vi hittat vårt boende blev det en kortare promenad upp till Yosemite Falls som jag har sett på många bilder men jag blev besviken, inte speciellt högt och inte så mycket vatten nu på sommaren. Det är klart det är mer vatten på våren men jag som är norrman och sett de stora fallen i Norge tyckte det var rätt futtigt, men ändå vackert förstås. Fotografera var inte att tänka på framme vid fallet, där var folk över allt.

Nästa dag tog vi bussen inåt i dalen för att gå en av de populäraste lederna i dalen upp till andra vattenfall. Vi gick den så kallade Mist Trail upp till Vernal Fall. När du närmar dig fallets botten så är det mycket vatten i luften och det svalkar skönt. Man går upp en brant och smal stig utmed fallet och kommer upp till toppen där det är riktigt idylliskt men också här mycket folk. Vi fortsätter uppåt en bra bit till för att sena gå ner en annan väg och när vi är tillbaka har det mesta av dagen gått men en fin tur var det. På kvällen går vi ner till älven som rinner i dalen och badar och på vägen därifrån ser jag hjortar ute på en äng. Hem och hämta kamera och tele och iväg ner till hjortarna. De är kvar och väldigt vana vid människor men ändå vilda. De låter mig efter en timma vara mitt bland dem och jag har en som passerar mig bara på ett par meters avstånd. Vi pratade med en kanadensare som var där för att klättra och han föreslog att vi skulle gå ut efter att det blivit mörkt och spana uppåt klippväggarna där man ser skenet från pannlampor mitt i de lodräta klipporna, häftigt och fantasieggande att föreställa sig hur de tillbringar natten där uppe, hängande i mörkret.  Alla bilder är redan tagna så det gäller att hitta något annat. Här kommer en blandning av turistbilder och de kanske litet mera unika?

På väg upp mot Vernal Fall

Vernal fall och det är inte skit på sensorn utan en korp som flyger under fallet.

På kanten där uppe. Lugn, jag står bakom ett staket med kameran på stativ utanför staketet.

Här är vi som högst på vår vandring och dalen skymtar snett nedanför.

Halfdome nerifrån dalen. Halva det här berget har lossnat och ramlat ner en gång i tiden.

Här ser vi ljusskenet från pannlampor på en annan klippa

Klättrare på den nedre delen av El Capitan. Detta är taget med 300mm och är bara ett litet utsnitt av klippan som är 900m hög enligt klättraren vi pratade med.

Hela El Capitan, denna gång med 18mm nere ifrån vägen.

När vi lämnade dalen tog vi vägen upp till Glacier Point där man kommer upp 1000 meter ovanför dalen och tittar nästan rakt ner. Här ser vi Half Dome igen fotad med 300mm och tittar ni noga så ser ni människor på toppen.

Samma vinkel men med 18mm

Vi tittar ner i Yosemite Valley med mitt 300a

Här ser vi Yosemite Falls och uppe på i skogen en liten skogsbrand. Klippan till vänster har varit populär att fota folk på men där är det verkligen rakt ner så det är inte att rekommendera och nu är det förstås staket där.

Och nu är det godnatt Yosemite och vidare till Seqouia och Kings Canyon.

Tidigare avsnitt, del 1 och del 4

/Frode

Inlagt 2013-07-01 20:52 | Läst 2437 ggr. | Permalink
FIna bilder från en mäktig natur. USAs nationalparker är tyvärr fulla med människor överallt, jag har sjäv upplevt det i Yellowstone och Grand Teton, men att gå ut på natten för att se klättrare var ett nytt drag.
Hälsningar Lena
Svar från frwe 2013-07-02 13:50
Tack för din kommentar Lena. När det blev vardagar var det betydligt lugnare och det var ju också tidigt på säsongen men Yosemite Valley var ganska hysteriskt. /Frode
Fina bilder från ett drömställe!
Svar från frwe 2013-07-02 14:07
Tack så mycket Wolfgang :) /Frode
Fina bilder och kul att höra lite om din resa. Ja man har sett mycke bilder därifrån.
Hälsningar
Peter
Svar från frwe 2013-07-02 15:22
Tack så mycket Peter :) Som sagt är väl det mesta redan gjort men det är kul att uppleva själv. /Frode
Vad roligt att följa dina inlägg. Är så kul att se. Och du har tagit många fina bilder som visar det storslagna landskapet fint. Läser vidare ......:-)
Svar från frwe 2013-07-08 22:19
Tack så mycket Camilla. Det är roligt att någon tycker det är roligt ;o) Det kommer mera... /Frode
Mäktigt landskap utan tvekan. Kul att följa din "resedagbok"!

/Mattias
Svar från frwe 2013-07-09 20:15
Tack så mycket Mattias. Kul att vill hänga med :) /Frode
Häftig ställe! Gick igenom din blogg, du har besökt många fina ställen ser jag och kul att du ska till Norge nu också :) Vi har rest mycket men bara inom städer runt i världen men nu är det dags att göra natur resor istället :) Första gången för oss. Ska bli kul att se vad vi tycker om det och jag tror att vi kommer att fastna för det och kommer säkert att åka på fler natur resor. Allt gott :)
Svar från frwe 2013-07-10 11:09
Tack för din kommentar Mikael. Resan i Californien var ju en familljeresa med en bra mix av stad och natur. Jag ogillar städer och vill så långt bort från dem som möjligt medan min sambo och pojken gärna håller sig på asfalt men jag tycker det funkade bra. /Frode



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?