Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Fågelvecka i Norge

Veckan börjar lida mot sitt slut. Den började med tre dagar på Runde. Vi lämnade ett soligt och varmt Göteborg och hamnade i ett regnigt och blåsigt västnorge. Runde är en väderutsatt ö längst ut i havsbandet strax söder om Ålesund. Huvudnumret på Runde måste väl sägas vara lunnefåglarna som häckar i stora mängder på de branta klipporna ut mot havet. Där finns också mycket andra fåglar men denna gången kunde vi inte åka den fina båtturen runt ön på grund av vädret. Under båtturen kommer man riktigt nära fågelberget om vädret tillåter med mängder av toppskarv, sillgrissla, tordmule, tretåiga måsar och havssulor. Havsörnar cirklar runt och patrullerar luftrummet och längre upp finns korpar och storlabb. I tillägg kan man se de vanliga sjöfåglarna förstås. Vi hade mer eller mindre ständigt regn under våra tre dagar och med blåst upp till styv kuling. Uppe på fågelberget var det en utmaning att hålla sig själv upprest och kamera något sånär stabilt. Ändå blev resultatet litet kul just tack vare vädret, det blev bilder man inte hade kunnat ta i fint och lugnt väder.

Efter de tre dagarna på Runde for vi vidare till Flatanger och den numera berömde örnmannen Ole Martin Dahle. Där handlar det om att åka ut med båt ett morgon- och ett kvällspass. Fisk kastas i vattnet och det dröjer inte länge förrän örnen, ibland örnarna, dyker upp och dyker ner (förlåt den dåliga), greppar fisken i sina klor och flyger tillbaka mot land för att mumsa i sig godsakerna eller mata sina ungar. Tyvärr var ju inte vädret bättre här, regnigt och blåsigt, en utmaning både för oss och utrustningen. Ole Martin guidar oss säkert och lugnt runt i skärgården och känner sina örnar väl, han vet var de håller till och hur han skall styra båten så vi får fina möjligheter att fånga dem på våra sensorer. När de väl dyker upp går det undan så det gäller att vara beredd. Ibland hänger man med och ibland inte. Ibland hänger autofokusen med och ibland inte. Nu var det ju inte heller de bästa ljusförhållandena i diset och regnskurarna men fina upplevelser hade vi. Inga sura miner och många goda skratt, han är underhållande att lyssna på, Ole Martin. Här kommer ett urval av alla bilder som blev tagna.

Lunnefågeln har fullt upp med att kompensera för de starka vindarna när den skall landa högt ovanför vågorna som slår mot klipporna.

Maten måste alltid bärgas i alla väder

En utmaning i blåst och regn

Det är inte bara sjöfågel utan en gärdsmyg smög runt i buskarna också

Fåren bryr sig inte mycket om regn och blåst

Fiskmåsen vakar över sitt barn

Strandskatan är vanlig på Rundes läsida

Ejdermamman med avkomma, stolt som en tupp?

Havsörnen skall precis greppa makrillen som kastats ut av Ole Martin, fångar den skickligt och flyger iväg.

Ole Martin med en av sina polare, han tar hjälp av trutarna för att skapa uppmärksamhet och locka till sig havsörnen

Trutarna skapar uppmärksamhet

Efter alla dagar med regn ser vi nu at det skall bli fint på måndag så vi funderar på om vi kan få oss en extra dag här uppe för att få uppleva det hela i litet fint väder.

Det var allt för denna gången...  /Frode

Inlagt 2013-07-20 12:58 | Läst 3355 ggr. | Permalink
Hej och grattis till en riktigt lyckad resa! Fin skärpa och skärpedjup på alla bilder som både är bra komposerade och vackra.

Mvh Torbjörn
Svar från frwe 2013-07-20 22:56
Tack för det fina omdömet. Trots vädret är det stora upplevelser :) /Frode
Dök några dagar på Runde för en massa år sedan. VI hade hyfsat väder och så bra att det gick att åka till sidan med fågelberget en dag. Då dök vi i en grotta och fick en massa fåglar på köpet. Vår skeppare skojade och sa att han ville ha örntillägg. Jag skulle gärna åka tillbaka till Runde igen, både för fåglarna och dykningen. Tufft både för fotografer och fåglar i det hårda vädret. Då gläds man åt vädertätad utrustning. Fina illustrationer som visar både väder och vind. Fantastiska bilder på örnarna och mycket intressant att läsa om örnmannen. Den kaosartade bilden med trutarna är urläcker, man kan ju nästan höra dem.
Hälsningar Lena
Svar från frwe 2013-07-20 22:59
Du kanske var ute efter den berömda Rundeskatten? Grottan har jag varit inne i några gånger men i båt. Tack för din fina kommentar. /Frode
Ååååh Frode.... Vilka underbart vackra och härliga bilder du fångat!! Jag vill bara se mer och mer och mer! =)
Jisses vad du är duktig!
Ha en fin kväll!
Svar från frwe 2013-07-20 23:00
Litet lätt rodnande säger jag tusen tack :) Det värmer i det hårda vädret. /Frode
Härliga bilder Frode, ta du och stanna på Runde här i Göteborgsområdet är det för varmt ;)
/Peter
Svar från frwe 2013-07-20 23:06
Nja, i morgon blir det att åka hem och vi längtar nog litet efter bra väder utan regn. En stor upplevelse har det varit och mycket bilder har det blivit. /Frode
Tråkigt med vädret Frode, men du har ändå lyckats få fina och skarpa bilder som vanligt. Hoppas du lägger ut fler bilder så småningom. Mvh Mikael
Svar från frwe 2013-07-22 10:41
Tack Mikael. Nja, vi konstaterade att vädret gjorde att vi fick bilder som vi inte fått annars men tyckte väl ändå att vi var värda i alla fall en fin dag men så blev det inte. Många exponeringar senare kan jag ändå konstatera att resan var en STOR upplevelse :) /Frode
2013-07-22 22:36   Gunnar Berglund
Tack för spännande verbal och visuell reserapport. Som vanligt har du levererat trots väderförhållandena. Ser fram mot en kommande tur där jag INTE skall behöva lämna återbud!
/Gunnar
Svar från frwe 2013-07-22 22:45
Det går flera tåg och jag skall vara med på det, hoppas du också har tillfälle :) Tack för din kommentar Gunnar. /Frode
Då fick Du också Dina puffins, Frode! Men Dina är flygande, vilket är kul. Mina var sittande. Och så gillar jag Din havsörn!
Svar från frwe 2013-07-23 10:55
Det var mitt fjärde besök på Runde och det blir nog fler. Vädret gjorde att jag vill tillbaka under bättre omständigheter även om det var spännande i regn och kuling. Tack för din kommentar Wolfgang. /Frode
Jättefina bilder! Lunnefåglarna är såå charmiga. Jag var på Runde förra året och vädret växlade mycket men blåsten var i stort sett konstant. :-)
Ha det gott!
ewa
Svar från frwe 2013-07-23 17:58
Tack för de fina orden Ewa. Vädret var stabilt :) Regnigt och blåsigt men vi hade mycket roligt... /Frode
Mycket fina bilder :) Gillar sista bilden bäst, känslan finns där och gillar även bilderna på örnar. Bra fångat! Vi ser fram emot att återkomma dit nästa år :) Allt gott
Svar från frwe 2013-07-25 08:57
Tack för din kommentar Mikael. Jag tröttnar aldrig på att åka runt i Norge, det finns alltid något att titta på :) Det är bara att höra av sig om du vill ha tips eller undrar något. /Frode(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX