Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Californien, djur och fåglar utmed kusten.

Nu har jag inte sett hela kusten men en sträcka på drygt 40 mil från Pismo Beach i söder till San Francisco. Vi åkte förstås Highway 1 som går helt ute vid kusten. Här finns ett rikt marint djurliv och mycket sjöfågel och allt är lättillgängligt både på gott och ont. Bra på det sättet att det inte krävs några större strapatser för att få ta del av det och dåligt då det blir ganska mycket folk där det händer något.

Strax norr om Pismo ligger Avila Beach och litet längre ut, San Luis. Här i havsviken finns mycket sjöfågel och dessutom knubbsäl, havsutter och sjölejon. Pelikaner fiskar i havsviken nära land och för oss nya arter av t ex trut, vadare och strandskata. För att komma nära sjölejonen och havsuttrarna går man, eller tar bilen, ut på piren i San Luis. Havsuttrarna håller till runt piren och sjölejonen ligger på båtar och på avsatser under piren. Är man försiktig kan man gå ner till avsatserna och studera sjölejonen på nära håll. Vid trappan står det varning att sälarna och sjölejonen bits, inte att de kan bitas, men som sagt, jag gick ner väldigt försiktigt och satt bara två meter från den närmsta utan att irritera den men så fort det kom andra som inte var lika försiktiga fräste de ifrån och markerade tydligt.

Ytterligare en liten bit norrut ligger Morro Bay där havsuttrarna är huvudnumret. Inne i en skyddad vik ligger de och njuter av livet. Det är verkligen en stor upplevelse att få stå ganska nära och se hur de dyker efter mat, lägger en sten på bröstet och knackar musslor och krabbor mot stenen för att komma åt godiset. Några ligger med sina små på magen och bara gosar och andra ligger helt ostört på rygg i vattnet och ser ut att sova. Man blir liksom inte mätt på att titta på dem.

Vidare norrut kommer vi till San Simeon där sjöelefanterna, eller elefantsälarna håller till. Nu på sommaren är det inte så många där men på vintern ökar antalet och stränderna kan vara täckta av de stora köttbergen. Även här kommer man helt nära med bil men man får inte gå ner på stranden och störa dem. De flesta ligger och slöar där på sandstranden, en rolig grej är att de med framfenorna skyfflar upp sand på sig själva för att svalka sig, precis som de "riktiga" elefanterna. De gamla hannarna markerar mot varandra och sätter de unga på plats och de unga mäter sina krafter och tränar för kommande fighter. De äldre hannarna är rejält ärrade av alla hugg från konkurrenter.

När vi åker vidare kommer vi till den berömda klippkusten och broarna som man har sett så många bilder på, vackra vyer hela vägen och med gott om platser att köra åt sidan, stanna och njuta. Vi stannar förstås och tittar på den exotiska lilla stranden med vattenfallet, och kör genom Coastal Redwood-skog vid Big Sur. Vi hinner med en valsafari utanför Monterey innan vi avslutar med några dagar i San Francisco.

Sjölejon vid båt

Ömsar skinn

En hög sjölejon

Att få åka på mammas mage måste vara en höjdare

Krubbet serverat

En krabba är fina grejer och truten hoppas på rester

Dags att sova

Synkroniserade pelikaner

Det får plats en del i trunken

Sjöelefanter på playan

På (vid) vägen fick jag se Californian Condor vilket var helt överraskande och oväntat. Det finns bara drygt 200 vilda exemplar, en av världens mest sällsynta fåglar. Alla märkta med nummer och en del har radiosändare

Späckhuggare var underbart att komma nära, jag hade handen en meter från den stora ryggfenan men hann inte riktigt fram. Inte så illa ändå att få spegla sig...

Ingen av dem ville visa upp sig så där som man bara drömmer om.

Och till sist de fina Ground Squirrels som var med oss över allt.

Nu tror jag ämnet Californien är uttömt för min del men jag blir förstås sugen på att åka tillbaka...

Del 1

/Frode

Inlagt 2013-07-25 14:14 | Läst 5634 ggr. | Permalink
Härliga Bilder Frode!!! Mvh Mats
Svar från frwe 2013-07-25 15:15
Tack så mycket Mats. Väl värt ett besök :) /Frode
Fantastiska bilder Frode !!! Lasse
Svar från frwe 2013-07-25 15:15
Tack för din fina kommentar Lars-Ove. /Frode
Återigen en riktigt härlig kavalkad som gör en glad :-))
Svar från frwe 2013-07-25 15:16
Att göra någon glad måste ju vara det bästa som finns :) Tack för det Claes. /frode
Det var många fina bilder! Utter-middagsluren och den bromsande condoren blir mina favoriter.
Svar från frwe 2013-07-25 15:55
Tack så myket Christer, det gläder mig :) /Frode
Härliga bilder på pelikanerna som dyker, och jag gillar sjöelefanterna som ligger och gonar sig i solen. Verkar som en härlig plats att åka till!
Svar från frwe 2013-07-25 15:57
Det vore något att ligga och gosa med dem :) Det var spännande och roligt att se och uppleva. Tack för din kommentar och hoppas ni hunnit torka upp och återfå värmen i kroppen ;o) /Frode
Melody Sundberg 2013-07-25 19:51
Hahaha, nej usch, då bleve man väl platt. Kan tänka mig det var en häftig upplevelse att se dem! Hehe, jodå, det är så hett här i Örebro så det blev nästan en chock när man kom tillbaka. Men vi tog också några härliga dagar på ett varmare ställe i Norge innan vi for hem, nämligen Otta. //Melody
Vilken fin svit du visar från det fina California. Morro Bay är ett toppenställe, där hålls jag ofta och fotar måsar:) Åker du tillbaka är ett tips att besöka Pacific Grove vid Monterrey, det är där stora stora flockar av Monarc fjärilen håller till. Innan de drar till klippiga bergen och föder sina fjärilsungar:) Bl a. Fina bilder på Condorerna du visar upp, har sett dom nån gång men inte så nära:)
Tack för att du visar:)
Svar från frwe 2013-07-27 00:03
I Pismo Beach finns de också i mängder men inte när vi var där, jag var nere där de skall hålla till men inte ett spår av dem. Tack för din fina kommentar Agneta. /Frode
Tack för dom fina bilderna från Kalifornienresan, nu blev jag ännu mer taggad inför min egna roadtrip där nästa år.
Mvh /Janne
Svar från frwe 2013-07-27 00:06
Hit the road Janne!!! Ser fram emot bilder :) Tack för din kommentar. /Frode
Lite humoristiska bilder på arter som vi inte ser så ofta på fotosidan. Förstår att det måste varit roligt att få fota dessa ( även för dig ) främmande fåglar, sjölejon och uttrar. Undra vad condoren skulle säga om den fick se sig i spegeln.
Sten
Svar från frwe 2013-07-27 00:08
Gamar och condorerna är ju inga vackra fåglar precis men efter att ha suttit och tittat på en mängd gamar i våras lär man sig att tycka om dem i alla fall. Väldigt kul att studera... Tack för din kommentar Sten. /Frode
Imponerande bilder och vilka härliga möten du fick. Alla dessa coola havsuttrar och sälarna som nästan ser ut som en hög med djur som simmat upp och dött. Späckhuggare har jag sett på rätt nära håll och det är en speciell upplevelse. Jag skulle förstås gärna möta dem även i vattnet. Kondoren måste ha varit en jättebonus. Slutligen tittar jag en lång stund på elefantsälen som ligger och öser upp sand på sej själv, det ser ut att vara väldigt nöjd med tillvaron. Tack för ett mycket njutbart inlägg och en samling proffsiga djurbilder!
Hälsningar Lena
Svar från frwe 2013-07-27 00:11
Jag trodde flera gånger att jag stod och tittade på döda sjöelefanter men så kom ett litet livstecken. De kunde ligga helt stilla, tom halvvägs nere i vattnet. Jo, det blev djur och fåglar över all förväntan, fantastiskt ställe och de verkade alla ganska obekymrade om min och andras närvaro. Tack för att du ville läsa och kommentera Lena. /Frode
Fantastiska bilder, precis som vanligt när du varit i farten!
Svar från frwe 2013-07-27 00:12
Tack så mycket Heléne, du brukar ju skämma bort oss så det får väl höja ribban :) /Frode
Vilken unik fågel art, Californian Condor. Tycker de bilderna är så in i hel.ete underbara (ursäkta min franska) haha, jag kan inte sluta titta på dom. Vill kliva in där och få uppleva den fantastiska naturen och få fota djurlivet. Tack för att du bjuder in mig i din resa Frode- som sagt Helt underbara bilder.

//JO
Svar från frwe 2013-07-27 00:15
Tack Johanna. Condoren var faktiskt helt utrotad så till vida att de sista vilda exemplaren fångades in för avel och senare att släppas ut igen i ett mycket ambitiöst projekt som också har kostat en förmögenhet. Otroligt kul att det genomfördes. /Frode
Många fina bilder Frode! Kan tänka mig att det finns mycket att se i USA också :) Tänkte kolla med dig om du har några bra tips runt Bergen och Stavanger i Norge? Kjeragbolten och Preikestolen är med i listan. Allt gott :)
Svar från frwe 2013-07-28 00:38
Tack för di kommentar Mikael. Återkommer ang Norge. /Frode
Började uppifrån och tänkte skriva något om den bild jag gillade mest men insåg snabbt att det hade blivit en lång lista så jag får nöja mig med att berätta att de flesta bilderna var helt i min smak, men kanske ändå en extra liten eloge till bilden med de synkroniserade pelikanerna.
Nu ska jag bege mig ner till Säterdalen och njuta lite till av trevligt sällskap där och vackra bilder.
Svar från frwe 2013-07-29 09:03
Tack så mycket Margareta. Pelikanerna har jag en hel serie på. De fångade mitt intresse när de kom flygande bredvid varandra och att de dök helt synkroniserat fick jag med mig tack vare att jag redan hade dem i sökaren. Ibland skall man ha tur :) /Frode(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX