Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Köge, Ribe och Mön. En dansk kulturhelg...

En kortsemester i Danmark kan väl aldrig bli fel? Lämnade jobbet på torsdag eftermiddag och åkte direkt ner mot Danmark med Köge som mål första kvällen. Vi skulle egentligen till Ribe men tyckte det blev litet långt så Köge alltså. Inget speciellt med det men när man ändå är i närheten blir det förstås ett besök på Arken, museum för modern konst. Vi hade bokat hotell i förväg och hamnade ganska centralt i Köge, en liten dansk stad som alla andra. Gamla hus och mysiga gränder runt ett torg och mera modernt längre ut. Vi gick ut på stan på kvällen och hade tänkt oss en matbit och en öl. När vi väl var på plats var köket stängt men en öl kunde vi alltid få. En fatöl blir bra. Av en ganska sur servitör fick vi varsin som skummet redan var borta på och smakade ungefär som lättöl. Var är Danmarks gemyt och goda öl??? Nåväl, vi bråkade inte men jag var ganska besviken. Nästa dag blev det alltså besök på Arken där den stora utställningen var verk av en dansk konstnär som hette Carl-Henning Pedersen. Har aldrig hört talas om honom men han har (och är) tydligen litet av en nationalidol. Tavlor, skulpturer mm i mängder, så mycket att det blev svårt att ta in. Mer om CHP senare.

Det jag ville se var den kinesiske konstnären och samhällskritikern Ai Weiwei. Han ställde ut huvuden av de tolv djuren som ingår i den kinesiska kalendern, själv är jag hund förresten. Tolv huvuden blev skapade i brons på 1700-talet för kejsarpalatset Yuanming Yuan i Beijing. Fransmän och britter plundrade palatset på 1800-talet och huvudena blev spridda över världen. Händelsen blev sedan en del av det de kallar den kinesiska förödmjukelsen, en stor händelse alltså. 7 av dessa huvuden finns idag medan de övriga fem är försvunna. Ai Weiwei har återskapat resterande fem huvuden efter hur han antar att de sett ut och nu kan man alltså beundra dessa på Arken.

I Ribe, Danmarks äldsta stad, finns en domkyrka mitt i staden på det nyrenoverade torget. Vårt hotell var närmaste granne. Runtom ligger riktigt gamla och välbevarade hus, t ex vårt hotell som byggdes 1581 efter en brand. Och nu tillbaka till Carl-Henning Pedersen. Koret i kyrkan blev renoverat på 80-talet och vägg- och takmålningar fick alltså CHP göra, dessutom mosaiken i korets fönster, en tillfällighet för oss som inte hade koll och såg utställningen på Arken. På förmiddagen faller ljuset fint in genom korets mosaik och övriga fönster så det blev mina motiv inne i kyrkan.

I Ribe råkade det vara jazzfestival denna veckan så det blev musik och god mat på kvällarna och dessutom gott öl som serverades av vänliga och trevliga människor, alltså har min tro på det danska gemytet och ölet återupprättats :)

På vägen hem tog vi vägen om Möns klint men hade inte tid att gå ner till stranden utan fick se den uppe från kanten. Sammantaget en händelserik och givande kortsemester i vårt gemytliga och trevliga grannland :) Många bilder blev det.

De tolv huvudena

Några hus i Ribe

Vårt hotell

Solen går ner även i Ribe

Det goda ölets återkomst

Detaljer och ljus inne i domkyrkan

Och till sist Möns klint von oben. Intressant med allt kalk som fälls ut i och missfärgar vattnet. Undrar hur mycket av Danmark som försvinner ut i vattnet här per år?

Tack för denna gång. Får se om det blir någon mer liten semestertripp i sommar...  /Frode

Inlagt 2013-07-30 10:24 | Läst 3773 ggr. | Permalink
Vilken tur att din tro på grannarna blev återupprättad :-)
Svar från frwe 2013-07-30 11:01
Vi fick dessutom med oss en annan lokal öl hem från en restaurang som tack för besöket. Den skall avnjutas men andakt :) /Frode
Underbara bilder från Danmark! Den sista klappar mitt hjärta lite extra för!! =)
Ha det gott Frode!
Svar från frwe 2013-07-30 12:51
Tack Heléne. Klart hjärtat klappar när man gått upp för trappan :) /Frode
Det var väldans vad du reser :), USA, Norge, Danmark.... Många fina bilder blir det. Har tidigare lånat en sommarstuga på Mön av en släkting (har gått trapporna några gånger), men i år har vi köpt oss ett eget sommarhus i Danmark vid Roskildefjord, så nu är vi mer stationerade där. Ha det så fint!
Svar från frwe 2013-07-30 12:54
Du har missat att jag var i Rumänien och Bulgarien i april ;o) Jo, det har varit körigt i år. Ah, Italien i februari glömde jag. Det har bara blivit så men det har varit intressant och kul. Kul att ni har hus i Danmark, inte det vanligaste... Tack för din kommentar Peter. /Frode
Härliga bilder, du verkar vara överallt på jordkloten :) Sista bilden är super! Sticker ut extra för mig idag. Allt gott :)
Svar från frwe 2013-08-09 08:10
Tack så mycket Mikael. I år har det varit mycket resande och det har varit fantastiskt roligt och intressant. /Frode(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX