Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Örn, björn och skitväder

Resan till Alaska började inte så bra och fortsatte i samma anda men trots det ett fantastiskt äventyr. Vi satt i planet till Köpenhamn med dörren stängd och klara för avgång när det började samlas "gubbar" vid ena vingen. En mås hade krockat med vingen under landningen och gjort en buckla i vingens framkant. Man kan tycka att en stor jetmaskin borde tåla litet mer men det var bara att kliva av. Inne på terminalen jobbade SAS för högtryck med att boka om alla passagerare. Vår rutt med destination Anchorage i Alaska via Köpenhamn och Reykjavik var kanske inte det enklaste att lösa. Vi fick samma flyg till Köpenhamn nästa dag och via San Francisco tog vi oss till Anchorage kraftigt försenade. Som väl var hade vi hyrbil som väntade i Anchorage och om vi körde vidare till Homer under natten skulle vi ändå hinna fram i tid för sista etappen med småflyg ut till Hallo Bay där vi under en vecka skulle umgås med björnar, Klockan fem på morgonen var vi framme i Homer, efter att ha kört de dryga 35 milen i beckmörker, och kunde ta igen oss ett par timmar innan det skulle vara dags. På morgonen fick vi beskedet att vädret inte tillät någon flygning och det var bara att vänta. Efter att ha suttit i Homer tre dagar och fortfarande inte kommit i väg fick vi chansen att i stället flyga till Silver Salmon Creek i Lake Clark NP och den tog vi eftersom det var högst osäkert att vi skulle kunna ta oss till Hallo Bay över huvud taget. Det blev tre dagar med två björnhonor varav den ena hade en två år gammal unge, ett ganska magert utbyte men ändå en härlig upplevelse. Vädret var inte på vår sida men med bra utrustning klarade vi det bra även om det blåste och regnade mest hela tiden. Vi skulle enligt originalplanen vara tillbaka i Homer på fredagen och försökte flytta fram tillbakaresan till lördagen för att kunna utnyttja tiden men fick ända flyga tillbaka på fredagen eftersom det enligt väderprognosen inte skulle gå att flyga på lördagen.

Vi var sju personer i gruppen + vår guide Cristopher Wiken från Ecowatch och flera av oss hade buffertdagar inplanerade (som tur var) + extra aktiviteter på gång så Hemresan var det ingen kris med. Innan vi åkte vidare ville vi få uppleva litet mera björn så vi delade gruppen i två och bokade en dagstur till Katmai NP för att titta på björnar som fångar lax. Turen på söndagen blev inställd pga dåligt väder så klart men vi som skulle åka ut på måndagen fick en fantastisk dag.  Efter det var vi några som åkte vidare till Seward för en heldagsutflykt med båt där det var mycket att se. Marint djur- och fågelliv och en maffig glaciärfront.

Efter att ha varit hemma ett dygn och tänkt tillbaka är jag trots allt väldigt nöjd med många minnen och bilder.

Varning för många bilder...

Den första vithövdade havsörnen vi fick tillfälle att fota.

Hoppande indianlax

Örnar satt i träd men lika ofta på antenner

Glad lax

Maffigt vid Homer

Den brömda Salty dawg saloon på Homer Spit. Väggarna är tapetserade med sedlar.

Örn på blåljus

Några resekamrater och litet utrustning. Äntligen iväg men inte till Hallo Bay utan till Silver Salmon Creek.

Här blev vi alltså strandade.

Campen och Restaurang Wiken.

Utrustade för regn och odjur.

Björnar

Vi lämnar Silver Salmon Creek.

Enorma ytor frigörs vid lågvatten. Det är lätt att förstå Hans Strands fascination över dessa mönster och former (utan att på något sätt jämföra mig med honom).

Från Homer mot andra sidan fjorden

Vi hade nöjet att få se en familj prärietrana i Homer

På grund av dåligt med björnar och för få dagar tog vi chansen att åka på ytterligare en björntur. Denna gången en bit in i Katmai NP med sjöflyg (pengarna började rulla ordentligt) till Moraine Creek. Ett mycket lyckat drag, här fick vi äntligen se laxfiskande björn helt och håller på deras villkor, vi var på besök hos dem. (Det var vi iofs vid Silver Salmon Creek också).

En liten rackare som var granne med björnarna, Arctic Ground Squirrel

En mycket fin båttur (om man gillar lååååånga båtturer) från Seward ut bland fjordarna.

Ger en uppfattning om glaciärfrontens storlek. Båten är en bra bit från fronten och det är ungefär halva fronten i höjd som syns.

Valen andas och en klassisk stjärt. Knölval och det var ungefär så här mycket vi såg av dem. Vi såg deras ryggar och den lilla fenan men ingen hade lust att hoppa för oss.

Sjölejonen kan klättra långt upp på klipporna.

Tydligen en ovanlig syn. Det var andra gången besättningen såg havsutter med bläckfisk.

Avslutar med några bilder den sista morgonen innan vi flög hem. Eagle River någon mil norr om Anchorage.

Jag vill tillbaka!!!

/Frode

Inlagt 2014-08-23 20:15 | Läst 3992 ggr. | Permalink
Jäklars vilket äventyr Frode! Fastän ni hade otur med vädret fick du/ni till en massa fina bilder!! Den karamellen lär ni suga länge på :)
Med vänlig hälsning, Christian
Svar från frwe 2014-08-23 21:54
Än så länge är ju allt i färskt minne men visst. Ett stort och maffigt äventyr som inte i mitt fall grumlades av skitvädret. Tack för din kommentar Christian. /Frode
2014-08-23 20:52   Phia Andersson
Avundsjuk på det du fått uppleva. Sista bilden ger en längtan...Du har varit med om något mycket unikt förstår jag.
Svar från frwe 2014-08-23 21:56
Att få umgås så nära med vilda djur, kanske särskilt "farliga" björnar är STORT för mig, det var nästan så jag kunde klappa dem och att det dessutom är helt på deras villkor, de lockas inte på något sätt, gör det extra stort. Så unikt är det inte men ändå..., Tack för kommentar Phia. /Frode
Alaska står högt upp på min önskelista och ditt inlägg gör att det hoppade upp ett par snäpp :-) Trots vedermödor så fick du med dig ett par bra bilder hem (björnen med den blå bakgrunden blir nog min favorit om jag måste välja) och nu när du blivit extra erfaren av allt strul så kan du räkna med att jag ska fråga om allt när vi ses nån gång :-) Mvh Mikael
Svar från frwe 2014-08-23 21:57
Jag har anmält intresse för nästa år i slutet av augusti/början av september, det skulle ju vara tusan om jag inte får komma till Hallo Bay men då är det planerat att campa på två ställen under två veckor. Fråga på bara Mikael :) /Frode
Vilket fint reportage och det måste varit ett helt fantastiskt äventyr och naturupplevelse.

Mvh Tommy
Svar från frwe 2014-08-23 21:58
Tack Tommy, kul att du orkade ta dig igenom det :) En STOR upplevelse så klart. /Frode
Många väldigt fina bilder fick du med dig från landet med dåligt väder vad det verkar som hehe. Gillar speciellt björnen i blåljus och bilden på tranan. Riktigt fina..

Mvh / Johannes
Svar från frwe 2014-08-23 22:50
Tack så mycket Johannes. Det blev ju så bra till slut i alla fall :) /Frode
Fantastiska bilder! Tack för att du visar dom!
Mvh!
Svar från frwe 2014-08-23 22:53
Det är jag som skall tacka att du orkade ta dig igenom allt Jan :) /Frode
Hej Frode
Här bjöd du verkligen på trevlig läsning och bilder från en fantastisk resa med spännande natur.

Å detta läste jag precis innan jag skulle lägga mig..Gissa att det är stor risk att man kommer att ha
goa drömman i natt.

Mvh Göran
Svar från frwe 2014-08-23 23:53
Jag önskar dig en god natts sömn Göran :) Kul att du ville titta och läsa. /Frode
Den sittande björnen ser mer ut som ett gosedjur än ett farligt vild djur. På bilderna med glasiären och valen framkommer det fint hur stort allt är. Sista bilden är nog ändå den jag tar till mig mest. Ett oförglömligt äventyr du varit med om.
Sten
Svar från frwe 2014-08-23 23:56
Tack Sten. Så länge man förhåller sig till björnarna på rätt sätt är de ofarliga, typ... Gör inga misstag bara. Egentligen väldigt likt västra Norge men mycket större :) /Frode
Vilken upplevelse!!
Många fantastisk fina bilder du fick med dig hem.
Förstår att du längtar tillbaka dit.

Med vänlig hälsning, Kenneth
Svar från frwe 2014-08-24 12:32
Tack för din trevliga kommentar Kenneth :)
Ja så var man hemma igen efter en resa man sent skall glömma. Vad är det som gör att man vill sova i tält mitt i ödemarken när regnet piskar mot tältduken och ända skyddet mot björnarna är ett par tunna el-kablar som går runt tältet. Hoppa i ett par fuktiga vadarbyxor för att gå ut i regn och kuling och vandra ett par kilometer i motvind med 12 kg ryggsäck och stativ med kamera och 500mm lins . För att sedan lägga sig på marken där sand och regn piskar mot kinden. Att få bra bilder under dessa förhållande är inte lätt men jag tycker vi fick till det rätt hyfsat ändå.
Tackar för trevligt sällskap som vanligt Frode!
Mvh / Kenny
Svar från frwe 2014-08-24 12:33
Ja, varför? Jo för att nu har man ett minne för livet och helt grymma upplevelser :) Tack Kenny. /Frode
Vilken fantastisk resa, och vilka fantastiska bilder.. Jag blir verkligen mållös....
Grymt bra fotograferat!
Ha det så gott!
Svar från frwe 2014-08-24 12:33
Tack Heléne. Hoppas jag lyckades förmedla en del av det jag upplevt :) /Frode
Jag förstår att du är såld på Alaska. Helt fantastiska bilder trots att vädrets makter inte var på er sida. Vi har sett en del björn i Alaska och på Vancouver Island men det går inte att jämföra med dina upplevelser. Möjligen när vi bodde på B&B där det kom upp en björnunge på altanen när vi skulle äta middag. Mamma björn gick i trädgården och åt från bärbuskarna. Havsutter har vi sett men aldrig med bläckfisk, det måste vara mycket ovanligt. De där bläckfiskarna har vi ju förstås mött och det är oerhört läckra djur. Vi hade betydligt mer val under vår vistelse i Alaska, men vi bodde ju på en båt. Alaska är den häftigaste resa vi gjort och det var den totala naturupplevelsen som gjorde det, inte bara cool dykning.
Hälsningar Lena
Svar från frwe 2014-08-24 12:36
Jag sa någon gång under resan att jag skulle kunna bo i Alaska, inte bara för naturen. Människorna där har ett tufft liv men jag gillar att de inte verkar vara så mycket för finputsat utan använder verkligen sina grejer, de får vara skitiga och litet buckliga :) Tack för din fina kommentar Lena. /Frode
Trevlig läsning och väldigt trevliga bilder! :)

Amerika verkar vara "möjligheternas land" på många sätt. Ska man exempelvis fotografera örn och björn i Skandinavien så får man trycka in sig i ett gömsle i ett par dygn för att överhuvudtaget se något. Att se örn i Alaska verkar vara mer eller mindre "vardagsmat". Suget att åka till det stora landet i väst har nu blivit ännu större när jag sett dina (och Kennys) bilder :)

Ser fram emot fler bilder från er resa! :)
Svar från frwe 2014-08-24 23:15
Tack så mycket Daniel. Har man bara rätt guide så är det inget större problem. Örnarna finns på många platser och för dem behövs ingen guide. Tack för din kommentar :) /Frode
Så härliga bilder,
gillar hur du skriver- som att man kan höra rösten i orden. =)
Förstår om du vill tillbaka.
Jag är glad att få "Hänga" med på dina äventyr via din blogg.

//J
Svar från frwe 2014-08-25 08:43
Det här är en av de finaste kommentarer jag har fått Johanna, det värmer verkligen. /Frode
En myckey bra sammanfatning av din resa med väldigt fina bilde. Den resa du har gjort hade vi funderingar på men min sambo var tveksam så det blev Partfinder i stället.
Vi får väl se vad framtiden bär med sig ,det här med björna i Katmai är en upplevelse som man inte får missa.

Jag säger som du jag vill tillbaka !

Hälsningar Carl-Erik.
Svar från frwe 2014-09-04 10:00
Tack så mycket Carl-Erik :) Det går ju flera tåg... /Frode
Förstår mycket väl att du vill tillbaka dit. Den resan du gjort här kittlar verkligen reslusten för mig.
Otur med vädret men det är väl antagligen väder som är för området. Det ostadiga bidrar till äventyret och gör upplevelsen så stor.
Vore inte samma sak om man kunde ta sig dit lätt och bo flott.
Många fina bilder, verkligt fina och jag tror att uttern med bläckfisken är den som jag kommer att komma ihåg längst.
Svar från frwe 2014-09-11 15:36
Tack Margareta, får se när det blir tillfälle att åka tillbaka. Visst är vädret en del av äventyret men jag tycker vi fick litet väl mycket av den varan och måsen här i Göteborg kunde vi varit utan också. /Frode(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX