Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Finns det norrmän i Norge? Del 3

När man är i Norge måste man upp, både för norrmän (om det finns några) och alla andra så är det upp som gäller. Upp på fjället alltså. Resans tredje upptur skulle bli en glaciärfront tillhörande Folgefonna, Norges tredje största glaciär. Den ligger i Hardanger och kan ses från många håll om vädret tillåter. Om man vill kan man förutom att ta sig upp på den också åka under den i en ganska lång tunnel, där finns också sommarskidåkning för den som vill åka utför.

Siktet (GPSen) är inställt på Odda och därifrån upp i Buerdalen. Man kan köra några kilometer upp i dalen och efter att ha parkerat bilen får man gå och klättra. Det är brant uppför, många höjdmeter skall avklaras, och på många platser får man dra sig upp efter rep, kala klippor med rinnande vatten skall forceras. I dalen har det också gått snöskred som har gjort det aningen stökigt på några platser. Väl uppe blir vi litet besvikna, glaciärfronten är inte så imponerande och man kommer inte så nära, forsar sätter stopp för vidare färd vilket kanske är lika bra det med tanke på att glaciärer har egenheten att kalva med ojämna mellanrum. När glaciärer kalvar betyder det att delar av fronten lossnar och ramlar ner och det kommer utan förvarning. Ute i forsen som stoppar oss ligger rester efter aluminiumstegar som jag antar klättrare har användt för att komma vidare. Det är litet underligt med klättrare, som man skulle tro är naturintresserade, ofta lämnar efter sig sopor och rester efter sina expeditioner, Mount Everest beskrivs ibland som en sophög där många ton sopor och skräp ligger utspritt i terrängen efter klättrare. Hmmmmm, det man bär upp borde man väl också kunna ta med sig tillbaka? Nåväl, vår lilla expedition gick bra och det var nästan värre att ta sig ner med hjälp av repen än upp. Turen kan rekommenderas men är ganska fysiskt krävande och man bör inte vara höjdrädd även om det inte handlar om några jättestup.

Norrmän då? Nja, vi hade inte kontakt med så många denna dagen men när vi åt i Odda var det östeuropeer som jobbade i gatuköket och när vi tog in på ett fint hotell alldeles vid vattnet i Sand längre söderut var det en dansk tjej i receptionen, en dansk kille serverade oss i restaurangen och en östeuropeisk tjej fyllde min termos med varmt vatten efter frukosten.

Vid parkeringen finns några gårdar varav en med gamla byggnader kvar.

Vissa bor vackert i Norge

Vårt boende för natten, en god fisksoppa och sköna sängar efter dagens övningar.

Vi fick det sista lediga rummet och utsikten var inta att klaga på :)

Nästa dag skulle vi ta turen till predikstolen.  /Frode

Inlagt 2015-07-28 16:52 | Läst 4245 ggr. | Permalink
Kul att ta del av dina färder i vårt vackra grannland. :)
-affe
Svar från frwe 2015-07-28 21:32
Kul att någon orkar ta del av mitt bloggande :) Tack för titten Affe. /Frode
Trevligt att följa med på din resa, härliga bilder.
Apropå norrmännen, så kan jag rapportera, att alla befinner sig i Grebbestad :-)
Ha det gott Roger
Svar från frwe 2015-07-28 21:33
Jo, det där känner jag till, de duggar tätt i Bohuslän :) Tack för din kommentar Roger. /Frode
Hej Frode!
Roligt, att se dina bilder och ta del av dina tankar. Vi var i Norge för första gången för några veckor sedan och jag blev helt betagen av detta ditt vackra land. Vi stötte inte på några invandrade men så besökte vi heller inte några turistiga matställen. Men jag förstår din fråga både med tanke på att jag upplever samma sak när vi åker till Danmark (Köpenhamn i synnerhet) och att dottern i huset på andra sidan vägen i vår lilla by hemmavid i Skåne just nu jobbar på ett hotell i Norge.
Vi missade både Bergen och Trondheim då vi valde, att köra via Rondane och Dovrefjellet i rikting mot Ålesund och Runde. Men berg och fjäll fick vi i överföd och jag blev totalt be(rg)tagen. Jag är otroligt långt ifrån så berest som du men hoppas ändå, att få tillfälle att återkomma.
Med vänlig hälsning
Eva
Svar från frwe 2015-07-28 21:57
Tack för din kommentar och dina tankar Eva. Ni har åkt en mycket fin väg där det finns hur mycket som helst att njuta av. Skall till Dovre i september och Runde får det bli igen någon gång, har ju bara varit där 5 gånger (tror jag). Denna gången fick jag med mig en liten bit av Norge som jag inte besökt tidigare så med litet +/- har jag täckt in det mesta, i alla fall så jag sett hur det ser ut. /Frode



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver