Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Fotoåret 2018

Jag fick en påminnelse av Margareta Cortés häromdagen.
-"Letade ett av mina gamla blogginlägg och fick syn på ditt namn, om på att det var länge sedan jag sett det bland bloggarna."

Så då är det väl bara att summera fotoåret 2018 som var ganska innehållsrikt. 7 januari var uppenbarligen den första fotodagen förra året då jag fick sällskap av en riktig cirkusartist

Cirkusartisten

Ekorrarna är ju fantastiskt söta och roliga att fotografera, verkar som vi hade litet snö här på västkusten, vi är inte bortskämda med det.

Snö på västkusten

I februari fick jag en fantastisk dag med skäggmesarna och här syns ganska tydligt varför de heter just det, även om det mest ser ut som polisonger.

I mars börjar vårens bestyr på allvar. Strömstararna har jag på nära håll och följer regelbundet under vinterhalvåret. Att få sitta ganska nära och lyssna på den fantastiska sången i allt brus från vattnet... Underbart.

Strömstare

För oss naturfotografer är våren en hektisk tid, det känns som allt händer på en gång. Att sitta på jobbet och tänka att nu skulle jag varit ute... Varje vår känner jag att jag inte hinner med men trots allt får jag uppleva en hel del förstås, t ex orrspel som har blivit en återkommande aktivitet under senvintern och våren.

Orre

En annan återkommande våraktivitet är att besöka "mina" snokar. Den här våren blev speciell då jag vid ett tillfälle hade alla våra tre ormarter samtidigt med bara knappt en meter mellan dem. En snok och en hasselsnok låg faktiskt bredvid varandra varpå en fin huggorm dök upp bara knappt en meter därifrån. Här syns den bruna hasselsnoken bredvid snoken. Vid nästa besök hade jag också en kopparödla på samma plats.

Snok

Och den vackra huggormen

Vårkvällar kan jag sitta i timmar vid en skogssjö och följa revirkamper och all aktivitet bland större och mindre fåglar. Rörhöna

Sommaren är en lugnare period för många naturfotografer men en fiskgjuse kan väl komma till pass.

Häckande vitstjärnig blåhake var en av sommarens dragplåster, inte långt hemifrån.

På sensommaren lyckades jag äntligen få en del bilder på simmande snok

Hösten kommer med en ganska intensiv period igen. Naturen börjar stänga, färgerna förändras, ljuset blir behagligare.

Utan förvarning kommer den första snön, här redan i slutet av oktober. Nästa dag var den borta lika plötsligt som den kom.

Förvintern bjöd på en sparvuggla inte långt från Göteborg, den blev nästan världskändis. Norska och danska fotografer mötte jag på platsen. Här har den klätt sig i kjol

Tillbaka till strömstararna igen de sista dagarna 2018

Under året har jag rest till Norge för att fotografera havs- och kungsörnar och lunnefåglar, havssulor mm på Runde. Jag var i Ungern en vecka i juni med bl a biätare, rovfåglar, härfågel. Årets stora resa gjorde jag till British Columbia i Kanada för att hänga med kustvargar och de fantastiska Kermodebjörnarna eller spirit bear, de vita svartbjörnarna. Det var en upplevelse som sitter djupt. Att ta med det här blir för mycket, kräver nog egna blogginlägg. Bilder från mina resor kan ni ser på www.fwphoto.se

Nu är jag redan i full gång med 2019 och flera resor redan inbokade, det blir ett spännande år (precis som alla andra).

/Frode

Inlagt 2019-02-15 11:19 | Läst 6459 ggr. | Permalink
Flera spännande bilder, men till fiskgjusebilden vill jag ändå ge en tumme upp 👍.
Svar från frwe 2019-02-15 12:27
Tack så mycket Ragnar, kul att du ville se och läsa :) /Frode
Det var länge sedan och väldigt kul att se en sådan strålande bildkavalkad från dej.
Hälsningar Lena
Svar från frwe 2019-02-15 13:57
Tack Lena. Inte lika aktiv här på Fotosidan längre. Kul att du ville kika och läsa :) /Frode
Du har inte legat på latsidan, många fina bilder i årskavalkaden. Skäggmes, strömstare, fiskgjuse mm mm
Svar från frwe 2019-02-15 17:45
Tack Peter :) Något skall man göra. Tack igen för att du ville läsa och titta :) /Frode
Mycket fina bilder alla så det är nästan svårt att välja ut någon favorit. Rackelhanen hamnar självklart på topp. Sparvugglan är en fågel som jag själv gärna följer och är en favorit. Blåhaken funderar jag lite på. Häckade den så långt söderut. Vitstjärnig, skulle den skilja sig från den vanliga mer än just stjärnan. Utbredning ?
Sten
Svar från frwe 2019-02-15 20:33
Tack för fin kommentar Sten. Rackelhanen har hållit till där något år nu, en kul upplevelse för mig men inte för orrarna som den är väldigt tuff mot. Den vitstjärniga blåhaken har tidigare häckat i Danmark, ganska vanlig i Tyskland, annars längre söderut. /Frode
Fantastiskt fina naturbilder, ett bra fotoår!/ Björn T
Svar från frwe 2019-02-16 05:14
Tack så mycket Björn :) /Frode
Mycket fina bilder! Älskar dom på ekorren. / Nilla
Svar från frwe 2019-02-16 21:17
Tack så mycket Gunilla :) /Frode
Läcker årskavalkad..ger ett extra + till Skäggmesen..
Mv/Gunte..
Svar från frwe 2019-02-16 21:18
Tack för det Gunte :) /Frode
Ett bra år med många bra bilder Frode. När man summerar året så ser att man det blir en del resande med den här hobbyn :-) /Mikael
Svar från frwe 2019-03-25 20:42
Så är det definitivt. De stora resorna är inspirerande och fantastiskt roliga men att skapa bra bilder gör man bäst hemma ändå.
MikSwe 2019-03-26 16:59
Ja det kan nog stämma. Svårigheten på en resa är ju att hinna känna in området, ljuset, djuren mm för att veta när och var man ska vara samtidigt som man lätt blir överväldigad av alla nya intryck.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver