Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Skakreducering

2009-11-08

Var ute en tur med familjen idag. Det blev runt Sisjön, inte så spännande fotomässigt men litet frisk luft i alla fall. På vägen dit började det dugga och gott om ljus var det ont om.

Inne i skogen var det mörkt och inspirationen har ofta svårt att infinna sig vid familjepromenader men nu var den som bortblåst. Några få bilder blev det och bara en som jag här vill dela med mig av. Det är inte för bildens skönhet eller andra kvaliteter utan för att den är tagen på frihand med mitt 70-300. Det enda jag vill delge er är VR på Nikonspråk, alltså skakreduceringens förträfflighet i en del situationer.

ISO200, 210mm, 1/13s, f5,3 och alltså på frihand.

Det här var väl inte att tänka på på den gamla "goda" tiden. 210mm motsvarande 315mm på min D200 borde enligt den gamla regeln betyda minst 1/300s.

Ha det bra och fortsätt fota även om ljuset är knappt.

/Frode

 

Inlagt 2009-11-08 21:44 | Läst 3243 ggr. | Permalink
200mm är 200mm oavsett vilken kamera du har.
så regeln behöver som inte ompassas då du egentligen bara tar centerdelen av bilden. det är helt enkelt som att du beskär en bild tagen med en fullformatskamera
Svar från frwe 2009-11-08 23:21
OK, tack för upplysningen :) Jag funderade på om det kunde vara så men nu vet jag. /FW
Tyvärr.... så vet jag hur bra IS (som det heter på Canonspråk) är, men jag har inte råd att byta ut mina objektiv, så du får inte fresta mig såhär Frode ;-)

Men instämmer till fullo i det sista :-)

/Jörgen
Svar från frwe 2009-11-09 13:46
Du kan ju gå över till Nikon? Faktum är att jag inte använder det så ofta. Mina favoritobjektiv har heller inte VR (IS) och det finns en viss känsla att fota med stativ eller att leta stöd, fotandet får ta litet mera tid och blir förhoppningsvis mer genomtänkt. Jag skulle inte byta ut objektiv bara för att få VR. /FW



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?