Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Äskhults by i norra Halland.

 Äskhults by är en väl bevarad äldre by som består av fyra gårdar. Den ligger mycket vackert uppe på en ås med fin utsikt. Här har bott folk sedan bronsåldern men dagens byggnader uppfördes på 1700-1800talen.

Runt byn odlas gamla kornsorter och annan gröda och landskapet hålls öppet genom betning. Mycket skog har röjts bort och man försöker återupprätta det gamla odlingslandskapet. Gamla djurraser finns där under högsäsong.

Byn är väl värd ett besök och är det inte för mycket folk får man fort känslan av hur det har varit att bo och leva där.

Här finns all info om byn. http://www.askhultsby.se/

 Först bilder från själva byn.

 

 

 

 

 

Utsikt norrut från byn med fägata mellan åkrarna

 

Vid vägen upp mot byn från parkeringen

 

Linderödssvin, egentligen från skåne

 

Åsbohöns går fritt inne i byn

 

Tuppen

 

Ungdjur på bete

 

Rapsfjärilarna trivs

 

Näckros i sjön nedanför byn

 

/FW

Inlagt 2010-08-08 12:22 | Läst 5489 ggr. | Permalink
Fina bilder. Mycket bättre än de jag tog när jag var där i somras. (Om du inte tror mig kan du ju titta i min blogg, där finns dom.)
Svar från frwe 2010-08-11 13:14
Tack Per. Vi ser olika saker och ibland får jag samma känsla, att andras bilder är så mycket bättre än de egna även om motiven och platsen är de samma. I bland kan det ju vara så men inte i detta fallet. /FW
Så vackert så vackert! Jag undrar om de människor som bodde där för hundra år sedan tyckte det också? Då var säkert inte miljöns estetiska och kulturella värde en fråga att fundera på, utan det handlade om försörjning och daglig slit för brödfödan.
Svar från frwe 2010-08-11 13:16
Jag håller med Ernst Göran. De fick nog slita och val av plats var nog åt det praktiska hållet. Åker man runt i Norge och ser dessa gårdar som ligger högt upp med en fantastisk utsikt så var det att just där fanns en plätt att odla på och att bygga ett hus, inget annat. I dag kan vi kosta på oss att bosätta oss på fina platser utan tanke på överlevnad och annat. /FW



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?