Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

3888

På söndagen den 2 jan tog vi av från Landvetter för att några timmar senare landa i Geneve. Med buss gick resan vidare via Chamonix, genom Mont Blanctunneln, ner genom Aostadalen och slutligen upp till Cervinia på serpentinvägar. Busschauffören hade varit med förr, det kändes hur tryggt som helst, kanske för att det var mörkt så man inte såg de värsta ravinerna. Vi var framme på hotellet vid halv elva på kvällen och fick en natts sömn på betydligt hårdare sängar än vi är vana vid.

 

Måndagen bjöd med ett strålande väder men ganska kallt. Från fönstret på hotellrummet ser man rakt upp på Monte de Cervinio, här på den italienska sidan får man inte säga Matterhorn (förlåt).

 

Från byn leder ett antal liftar upp till gränsen mellan Italien och Schweiz. Med utökat liftkort går det bra att åka över och ner mot Zermatt.

 

Monte de Cervinia eller Matterhorn dominerar vyerna här men den högsta toppen runt här är Monte Rosa som är 4 634 m högt. Den högsta skidåkningen ligger intill och där är det ”bara” 3 888 m. Jag blev faktiskt aningen yr när vi klev ur gondolen och gick genom tunneln ut mot pisten. Det är första gången jag har känt av höjder på det sättet men det gick över fort.

 

Skidåkningen här är fantastisk med allt man kan begära. De flesta nerfarterna är röda, breda och välpistade och det är en häftig känsla att komma så högt och se ut över alptopparna åt alla håll. Att sedan kunna åka i ett svep, bortsett från en kort lift, från 3888m ner till 1524, Valtournenche, nedanför Cervinia är ganska hisnande.

 

Efter tre dagars skidåkning värker det ganska bra i benen men det är ju just den tredje dagen som skall vara värst, sägs det. Nu har vi haft strålande sol i tre dagar och kommande dagar skall bli molniga och det skall komma litet snö.

 

Prisnivån är inte vad den varit i Italien så resekassan töms snabbt men det visste vi om.

 

Hemresa blir det på lördag och sedan börjar vardagen igen.

 

De första solstrålarna på Monte de Cervinio (Matterhorn)

 

Pistvisning

 

Det kallas alperna tak här.

 

Mer klassisk profil av tobleronetoppen, från den schwiziska sidan

 

Här kan det behövas en toblerone i trötta ben, på väg ner mot Zermatt

 

Med mössa

 

Fotat på 3888 höjd över havet

 

Lärken växer högt upp

 

Alpambulans

 

Weissbier

 

Kyrkan i Cervinia, julsmyckad med blinkande gran framför

 

Och solen går ner över toppen, istapparna hänger utanför hotellfönstret

 

Alla bilder fotade med Nikon P7000 som imponerar.

Med reservation för att bilderna är fixade på min laptop.

/FW

Inlagt 2011-01-06 18:53 | Läst 2672 ggr. | Permalink
Grattis till fin skidsemester! Det är ju som bekant kameran, inte fotografen, som tar bilderna... eller hur det nu var :-) Det är faktiskt intressant att se avd en förstklassig modern kompakt klarar. Den är ju väldigt lik Canon GS12, som har många entusiastiska användare. Det finns några små men intressanta skillnader. Skulle vara kul att se jämförelse mellan bildresultat.
Svar från frwe 2011-01-06 21:39
Hej och tack för din kommentar Ernst Göran. Någon gång skulle jag vilja komma över och testa de nordamerikanska "alperna", ni har ju en del ställen inte så långt från dig där snön dimper ner i stora lass. Jag tror det skall gott göras att se skillnad på bildresultatet från de två kamerorna. Att jag valde just Nikons beror på att jag är van vid Nikons råkonverterare CaptureNX och att objektivet sträcker litet längre, jag har varit nära att köpa Canons då Nikons föregående modeller inte har varit så bra men nu är jag helnöjd. FW
Fasen va sugen man blir på att dra ner Frode. Fantastiskt ställe verkar det som. Både vad gäller skidåkning och fotomotiv. Välkommen hem till regn och tung blötsnö.

Hälsningar / Christer
Svar från frwe 2011-01-07 21:32
Tack Christer, jag har kollat nu och du är välkommen hit :) Jo, vädret har jag kikat på, regn och 4-5 grader varmt. Verkligen något man längtar till. /FW
Ser göttigt ut Frode! Fina bilder med "lillkameran". Man blir ju nåååågot sugen på en liknande tripp. /Mattias
Svar från frwe 2011-01-08 23:51
En grabbresa med skidåkning och fotografering? Låter hur bra som helst ;o) /FW



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?