Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

D800e och Bona på kulturkalaset

Första dagen på Göteborgs kulturkalas och ett av få inslag som jag verkligen var intresserad av. Att få kalasväder (ursäkta uttrycket) på invigningsdagen var ju som på beställning och staden var verkligen full av folk som njöt i kvällssolen och värmen.

Vi började på Götaplatsen med Melissa Horn, inte riktigt min grej men det var ändå värt att se. Ljudet på Götaplatsen är svårt med alla stora byggnader runt om och mycket folk. Står man en bit ifrån blir det mesta bara grötigt men med litet lugnare musik som Melissas så gick det ändå hyfsat bra men detaljerna bärs inte fram till de som står en bit ifrån. Förra året spelade Europe på samma ställe och ljudet var en katastrof.

Efter Melissa blev det Kungstorget och Richard Bona Mandekan Cubano, en ny konstellation med Bona och cubanska musiker. Bona är som han är, en publikfriare men också en extremt begåvad basist och sångare. Nu var det cubanska rytmer med ett par mycket starka slagverkare, utan att förringa de övriga. Kul att höra Bonas svängiga basspel mot dessa två. Ljudet är enklare att hantera på denna öppna plats och de behöver inte fläska på med lika hög volym så här kunde man njuta av alla detaljer och alla musiker kom fram tydligt även om det inte var perfekt.

På Götaplatsen kom jag inte nära scenen men på Kungstorget var det inga problem, inte lika mycket folk och litet glesare så det gick att smyga sig fram litet här och var, den enda jag inte fick bra i sökaren var pianisten som satt med ryggen mot publiken.

Det var första gången jag fick tillfälle att använda min D800e i dessa sammanhang och jag blev inte mindre imponerad av kameran nu. Jag ställde in den på ISO 3200 och testade mig fram vad gäller exponeringen. Det blev matrismätning och underexponering 1 1/3 steg. Inte en ruta med utfrätta partier, å andra sidan var det ju ingen extrem ljusshow heller. Bruset höll sig på en rimlig nivå även om det förstås är synligt.

Jag hade med två objektiv, mitt 105/2,8 och 300/2,8, på 105an hade jag en 1,4x konverter. 300at visade sig vara det rätta på Kungstorget. Ett problem när man kommer nära är att man också kommer väldigt lågt jämfört med scenen. Nu kunde jag stå längre från och få trevligare vinklar (tycker jag). Att det blir en massa huvuden i nederkant av bilderna får man stå ut med. Bilderna är knappt redigerade, litet beskärningar och en aning skärpa pålagd när jag drog ner dem för webben.

Melissa Horn och Poseidon på Götaplatsen i det varma kvällsljuset.

Många fotar och filmar med smartphones

Ocn nu Richard Bona

En av "trummisarna" och pianisten nere  i hörnet.

Allsång (tillhör publikfrieriet)

Blåsarna

Slå strängarna

En "trummis" till

/Frode

Inlagt 2012-08-15 10:24 | Läst 3279 ggr. | Permalink
Härlig berättelse och man ser att D800,an levererar =)
Snygga bilder och härligt ljus i dom.
// Anders.
Svar från frwe 2012-08-15 11:25
Tack Anders. Det känns nästan litet skumt att det skall vara så enkelt, å andra sidan har man väl varit med ett tag... /Frode
Trevliga bilder Frode där jag särskilt gillar bild 3 och bild 6. Nu blev jag också sugen på att plåta konsert med nya kameran (fast i mitt fall från det bli ihop med 70-200 2,8). Ingen brusreducering alls i framkallningen? Imponerande kvalitet tycker jag med tanke på högt iso och många pixlar, i alla fall när man ser bilderna så här "smått" på skärmen. /Mattias
Svar från frwe 2012-08-15 11:33
Bild 3 väntade jag ganska länge på att få men det funkade ju till slut, hade kameran beredd när tillfället kom. 70-200/2,8 är ju optimalt, funderade faktiskt på om jag skulle höra av mig och be att få låna men 300at gjorde ju vad det skulle även om et är litet att bära på. Har testat förut i olika sammanhang och tycker nog att ISO 3200 är max och det är ju inte dåligt det, med min gamla D300 tyckte jag ISO 800 nästan var över gränsen. Allt vad heter brusreducering avstängt i kameran och inget pålagt i efterhand så det är mer eller mindra rakt ur kameran i RAW-format och med Auto vitbalans vilket funkade förvånansvärt bra i alla olika ljus och blandljus. /Frode
Riktigt bra bilder och en bra story Frode.
Man blir sugen att åka in och prova lite själv.
Ha de gott / Kenny
Svar från frwe 2012-08-15 11:37
Tack för din kommentar Kenny. Jo, man skall ju testa litet annat också. Det är ju som sagt inte så mycket annat som lockar under kalasdagarna så jag får väl se om det blir något mer för min del. Vi hörs... /Frode(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX