Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Tillbaka där allt en gång började

Efter midsommar åkte vi till Bergen för att besöka min mor. Bergen är en riktig turiststad med mängder av folk från alla jordens hörn. Japaner och kineser med sina små och stora kameror, tyskar, engelsmän, amerikaner, ryssar, det är ingen idé att nämna alla. För övrigt är väl Bergen mest känt för regnet, ca 2250mm i genomsnitt, Europas regnigaste stad. Konstigt nog har det varit förvånansvärt fint väder när jag har varit på besök de senaste gångerna, så också vid detta besök.

Jag föddes alltså i Bergen och bodde utanför staden mina första sju år. Mina minnesbilder av staden är trots det många, det var stort att åka in till stan, till exempel för att åka rulltrappa och testa självöppnande dörrar i det stora varuhuset Sundt.

Självklara mål när man vandrar runt är fisktorget och alldeles intill bryggen med de gamla Hansahusen. Här finns också turismens baksida med shopping och massor av folk. Nåja, härifrån kan man också åka upp på ett av de 7 ”fjällen” som omger staden och som delvis också bär skulden till allt regn. Upp till Flöien tar man ”trappspårvagnen” Flöibanen, en brant spårvagn där två vagnar är sammanlänkade via en lång vajer som drar den ena upp samtidigt som den andra åker ner. Där uppe har man fin utsikt över stora delar av staden och öarna ut mot Atlanten. Det finns självklart mycket annat att titta på men det skulle ta för mycket tid så det blir litet bilder i stället. Bilderna är konverterade till sv/v bara för att...

Välkommen till Bergen. Detta är vad som möter dig om du kommer med tog (vi åkte bil).

Spåren (som inte är så många) med Ulriken i bakgrunden. Bilden är tagen med tilt/shift och shiftad så att det skapar en "korridor" men skärpa mitt i bilden och inåt, båda sidor är oskarpa, en effekt man kan gilla eller tycka är kul eller hata.

Skulle du ha köpt en bil hos Riple Auto?

Märklig installation utanför Bergens konsthall.

Nere vid fisktorget med Flöien i bakgrunden. Bergen är en av de städer som har Trolleybussar, alltså eldrivna som får ström från ledningar över gatan. Ledningarnas skugga syns i gatan i bilden.

Håkonshallen, en gammal festlokal som borde tåla en del men blev nästan helt utblåst när en tysk ammunitionsbåt under kriget exploderade i hamnen alldeles nedanför.

Vid bryggen ligger Stadsraad Lehmkuhl. Bakom kommer en av snabbåtarna, som trafikerar kusten, in.

Den branta banan upp till Flöien

De stora cruiseskeppen är ständigt närvarande, ibland är det trångt i hamnen.

Bergensk variant på McDonalds

Och till sist lukrativ bransch i Europas regnigaste stad, tillika självporträtt.

/Frode

Inlagt 2012-08-22 13:58 | Läst 6366 ggr. | Permalink
Man får tacka för en trevlig rundvandring i ord och bilder från Bergen.
Hälsn//Rolf
Svar från frwe 2012-08-22 15:46
Tack själv Rolf :) /Frode
Intressanta bilder från Bergen. Man blir sugen att resa dit. Men Du har inte med det viktigaste :<) nämligen Troldhaugen.
Mvh
Wolfgang
Svar från frwe 2012-08-22 15:49
Troldhaugen hanns inte med denna gången. Grieg var ju framstående men alltså inte denna gång. Tack för att du tog dig tid Wolfgang. /Frode
Trevliga bilder Frode och valet av s/v var genialiskt. / Christer
Svar från frwe 2012-08-22 16:01
Tack för det Christer. Kul att det uppskattades :) Vi ses snart... /Frode
Fina bilder på din födelse ort Frode.
Snart åker man dit, ska ju ut och cruisa som du vet.
Sugen på något foto upptåg till helgen? Måste testa den nya maskinen som kom i förra veckan, låter som en kulspruta.
Ha det gott /Kenny
Svar från frwe 2012-08-22 21:36
Tack för att du orkade kika Kenny :) Jag är i Skåne till helgen, kommer kanske hem på lördag kväll med tanke på skitväder. Vi hörs. /Frode
Aha, det kom bilder från Bergen från dig också.
Alltid intressant när man nyss varit där själv...
Svar från frwe 2012-08-22 21:40
Hej Jan-Olof. Det är din förtjänst att det blev en Bergenblogg, blev inspirerad av din. Tack fär din kommentar. /Frode(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX