Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Rädda gamla dia

Jag har gått igenom en del gamla dia som behöver räddas för eftervärlden, eller åtminstone för mig och mina syskon med flera. Diorna är från slutet av 50-talet och framåt. Det som slår mig är hur bra Kodak Ektachrome har klarat sig, Kodachrome inte riktigt lika bra medan Agfa är rena katastrofen. Jag har testat olika skannrar, både flatbädd- och diaskanner men det tar sådan evinnerlig tid så man tröttnar snabbt. Jag har i stället köpt en Nikon ES-1 http://www.nikonusa.com/en/Nikon-Products/Product/Miscellaneous/3213/ES-1-Slide-Copying-Adapter-for-52mm-Thread.html och en stepring så att den funkar på mitt 60/2,8 makroobjektiv. Har kört både med blixt och mot dagsljus genom fönstret och det sisnämnda är smidigast om det ger tillräckligt ljus.

Autoinställningarna på kameran funkar bra, har kört med bländare 5,6 på stativ och då blir rörelseoskärpa ett ickeproblem i och med att allt sitter ihop så långa slutartider funkar fint.

Detta funkar relativt snabbt. Blås av diat, sätt det i hållaren och fota, nästa dia... och kör på.

Det som är kul är att det med ganska små medel går att rädda riktigt blekta och förstörda original. Här en bild som förmodligen är ett Agfadia. Efter några handgrepp i bildbehandlingen så blir resultatet ett helt annat. I Photoshop Elements finns autoverktyg som fungerar förvånansvärt bra för att rädda både blekta och färgförstörda bilder. Med litet koll på färger så går det också fort att korrigera färgbalansen utan autoverktyg.

De här två bilderna skall vara från våren 59. Jag själv i rött med ryggen mot kameran, syskon och vänner.

Nästa bild är jag själv, tydligen en spännande segelregatta att spana in.

Det pilligaste är att försöka ta bort fläckar och damm, vågar inte ta ut diorna från glasramarna och det sitter nog en del skit mellan glasen.

/Frode

Inlagt 2012-12-17 23:16 | Läst 3425 ggr. | Permalink
Du skall vara glad att det inte var ett par hårddiskar från 50 talet som bilderna var lagrade på :)
-affe
Svar från frwe 2012-12-17 23:46
Jo, så är det. Det finns mycket i olika digitala arkiv som inte går att läsa in igen. Analogt är ändå analogt :) Tack för din kommentar Affe. /Frode
Jag har gjort som du. Har skannat med min egen skanner en Minolta (som ligger här och skräpar någonstans).
För att klara större mängder dia så lånade jag en Nikonskanner med magasin en sommar. Sedan så har jag använt en diaduplikaror som monterades på 60 mm micro nikkor. Med den klarade jag 25 dia på samma tid som Nikonskannern skannade ett dia. Nu har jag förberett en hållare för kameran så att jag kan fotografera av mina Hasselblads och Pentaxdia (6X7) på ett ljusbord.
Svar från frwe 2012-12-18 09:52
Låter som vår metod är den absolut snabbaste och den ger bra resultat jämfört med vilken skanner som helst tycker jag. /Frode
Dykhjelm 2012-12-18 10:18
Absolut. Snabbare och med D800/D800E så blir kvaliteten jättebra.
Bra jobbat Frodomannen!
Polarn kör nån Epson skanner där man väljer vilken film man tagit bilden med så tänker apparaten ut det hela själv...

/ C
Svar från frwe 2012-12-19 08:23
Det låter smidigt. Frågan är om de diorna som ser ut som den första går att rädda med det men det är mycket möjligt. Tack för din kommentar Claes. /Frode
Tack för utvärderingen - nu vet jag att det är Kodak Ektachrome jag skall köpa.
Ha det fint!
Johan
Svar från frwe 2012-12-20 10:40
Nu skriver ju jag om film som är 50-60 år gammal så mycket kan ju ha hänt sedan dess men ektachrome framstår väldigt klart som den mest hållbara filmen då. Tack för din kommentar Johan. /Frode



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver