Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Att ge sig ut på djupt vatten

Idag gav jag mig ut på djupt vatten tillsammans med Mölndals strömstarar. Nja, vattnet kanske inte är så djupt men ni får tolka det bildligt. Strömstararna hoppar i det kalla vattnet, dyker, springer på botten och simmar för att få tag på mat i det strömmande vattnet. Små larver står huvudsakligen på menyn. Själv ger jag mig inte ut i vattnet men vad jag menar är att jag bara fotar på relativt lång slutartid. 1/20 med 600mm brännvidd. Går det? Det funkar med ett stadigt stativ.

Varför? Jo, strömstaren rör på sig nästan hela tiden men emellanåt fryser den till så att jag kan få skärpa på den, ibland är huvudet skarpt men den skakar på resten av kroppen eller tvärtom. Tanken är att få den där speciella känslan på vattnet, strömmande vatten. De kortaste slutartiderna som funkar är just runt 1/15 till 1/30, helst uppåt 1/15. En kompromiss mellan att få vattnet som jag vill och hoppas att staren kan hålla sig still under tiden. Några få bilder lyckas men de flesta hamnar i papperskorgen.

När jag väl är hemma vid datorn är det lika spännande varje gång, har jag fått med mig något att spara? Jodå, några få bilder duger. Men de andra då? Jo, som sagt hamnar de flesta i sopbingen men så hittar man de där litet udda bilderna, de som man kanske inte omedelbart tänker är bra men som har något annat. Så här kommer några av de som blir annorlunda och kanske litet roliga men jag slänger med några andra också.

De här två är mer som jag hoppas att de skall bli

Från min plats ser jag något helt annat. Under en järnvägsbro i mörkret har det bildats en underlig isformation och när jag studerar bilden ser jag att det ligger en gammal rostig bult intill, hoppas den inte har lossnat från något bärande...

Alltihop fotat med 600mm och lååååånga slutartider, i alla fall relativt långa :)

Det var allt tror jag.  /Frode

Inlagt 2012-12-22 20:31 | Läst 3323 ggr. | Permalink
Strömstarar är jättehärliga.
Tredje bilden gillar jag.
Marianne
Svar från frwe 2012-12-22 23:15
Tack för det Marianne :) /Frode
Fina bilder, bra jobbat Frode!
Svar från frwe 2012-12-22 23:40
Vad roligt att du orkade läsa och ville kommentera. Hoppas allt är väl med dig och jag vill önska dig en god jul och ett gott nytt år. /Frode
Det blev spännande resultat, den tredje bilden är ju härlig med allt skvättande. Kul att se att även det omöjliga kan funka ibland. Man får ju heller inte veta om man inte testar.
Hälsningar Lena
Svar från frwe 2012-12-23 01:08
Nja, omöjligt är det inte, jag har pysslat med detta förut men inte bloggat om det. Kul att du gillar trean, jag har gjort många försök att få till bra bilder när den dyker eller flyger men det går så otroligt snabbt. Tack för din kommentar Lena. /Frode



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?