Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Finns det norrmän i Norge? Del två.

Bergen (min födelsetad) är väl mest känd för allt regn och det regnar verkligen en hel del. Enligt statistiken regnar det 2250 mm per år och det kommer under 242 dagar under året, alltså 2 av 3 dagar. Hur det än är med den saken så bor folket kvar och det kommer nya dit också. När man rör sig som turist och fikar är de flesta anställda ickenorrmän.

Bergen omges av sju fjäll sägs det och två av dem är lättillgängliga då man upp på Flöyen kan ta en bergsbana (trappspårvagn) och upp på Ulriken kan man åka gondol. Denna gången tog vi Gondolen upp på Ulriken som reser sig 643möh men man kan snabbt ta sig ännu högre men då får man gå. Vid toppstationen finns en restaurang och killen vi handlade av var svensk och hans kollega var i alla fall inte norsk, han pratade engelska med norska gäster :)

Utöver turister och bergensare håller det också till får där uppe som går på sommarbete och smaskar i sig av det gröna och friska gräset.

Upp dit skulle vi alltså. TV och kommunikationstornet syns väl från staden.

Som fotograf är det både utmanande och kul att ljuset ständigt skiftar när det ena stunden är sol och ljusa moln och i nästa drar regnet in och molnen blir tunga och grå.

Långt där ute vid havet bodde jag mina första sju år.

För ett ögonblick ser vädret somrigt ut men regnet kom snart tillbaka.

Det kommer flera betraktelser angående bristen på norrmän i Norge :)

/FrodePostat 2015-07-27 15:03 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Finns det norrmän i Norge?

Har precis kommit hem efter en vecka i Norge. Huvudsyftet med resan var att besöka min mor som bor i Bergen och hon är ju norsk :) I övrigt verkar det tunt med norrmän, vårt första övernattningsställe var Fagerheim på Hardangervidda och vi blev mottagna av en svensk tjej. Jag som är född i Norge vill ju gärna prata norska efter alla år i Sverige men var man än är så är det andra nationaliteter som tar emot dig och tittar man på registreringsskyltarna på bilar så är det en rik flora. Jodå, jag fattar, jag rör mig bland turister men faktum är att väldigt många i Norge inom servicenäringen är utlänningar, eller som en svensk kille som jobbade i ett hamburgerkök på Geilo sa, service är inte norrmännens grej. Hur det än är med den saken så är det ett fantastiskt land att turista i om man inte har något emot kyla och regn.

Vår första anhalt var alltså Fagerheim på Hardangervidda. Mesta för att övernatta men en liten tur inåt vidda skulle ju också hinnas med. Snön har legat kvar ovanligt länge i år vilket har skapat en del problem, man har t ex inte kunnat släppa ut boskapen på sina beten lika tidigt som man brukar så nu förbrukas en del av nästa års vinterranson redan. Även vi vandrare kan få problem med snön, vi skulle ta en kort tur på ca 4 timmar runt en sjö men turen blev längre än så pga av att vi fick runda snöfläckar (stora) som var för osäkra att korsa. Rinner det vatten under snön kan det vara direkt farligt att korsa dem och det gör det på oftast.

Här några bilder från Hardangevidda i regn.

Fagerheim i solnedgången och det var det sista vi såg av solen. (Vi anade den några gånger till).

Det känns bra att fortfarande kunna dricka vattnet

Kommande inlägg blir om Ulriken, ett av de sju fjällen som omger Bergenm, en av Folgefonnas glaciärfronter och trängseln vid Predikstolen.

/Frode, norrman, typ, men ändå inte.Postat 2015-07-26 21:20 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Örnarnas rike

Då har jag åter igen varit på besök i havsörnarnas rike med hjälp av Ole Martin Dahle (Norway Nature). Tillsammans med Kenny Isaksson åkte jag via Dovre till Flatanger norr om Trondheim för att fotografera havsörnar och en del annat som bjuds. Brutus Östling var där plus några andra. Brutus delade frikostigt med sig av tips och vi hade några riktigt fina dagar med skiftande väder. Finalen blev verkligen grande med sol och en magisk kväll ute i havsbandet.

Ett mål med resan var att på vägen stanna till på Dovre för att försöka leta upp blåhaken och vi lyckades med det även om resultatet kunde varit bättre. En dröm var att få se fjällräv och det fick vi men bara i en inhägnad på en avelsstation där rävarna föds upp för att sedan släppas ut på olika platser i Norge. Dimman låg så tät så vi såg knappt oss själva där uppe på fjället.

Blåhaken med fru hade en del att stå i

Älgar skall det finnas gott om på Fokstumyra

Fjällräven och Kenny i dimman. Fjällräven i inhägnad och Kenny i det fria.

Och så litet bilder från Flatanger då

Brutus och kustlabb

En minnesvärd resa :)  /FrodePostat 2015-07-14 22:32 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Göteborgsvarvet

I går, lördagen den 23 maj, sprangs det Göteborgsvarv, en halv maraton genom staden. Ungefär 47 000 startande. Det sprangs alltså i runda slängar 100 000 mil i Göteborg i går + någon som kanske sprang till en spårvagn eller buss eller så.
Medelavståndet mellan jorden och månen är 38 439 mil.

För min del blev det mest en svamptur, dock var jag inte med och plockade.

Det fanns också de som tog ett betydligt lugnare Göteborgsvarv och bara speglade sig i glansen av de 47 000 som verkligen slet.

/FrodePostat 2015-05-24 14:01 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Otjänlig morgon, bättre senare.

Gick upp 4 i morse för att tillsammans med Kenny fota änder från vattenytan. Detta betyder en plats där man verkligen kommer ner till vattenytan och kan ligga på mage och fotografera. Nu blev det inte så mycket med det, det blåste och var kallt och fåglarna höll sig på avstånd men några exponeringar blir det ju alltid. Att ligga på mage, även om vi hade liggunderlag, och fota med kameran framför sig visar tydligt efter en stund att man inte är så ung längre men vad gör man inte.

Nåja, efter ett par timmars sömn och litet mat gav jag mig av till Säveåns naturreservat tillsammans med min sambo. Här blev det flera exponeringar än i morse. Det är en mycket vacker dalgång utmed åns "forsar" alla årstider och våren visar sig från sin bästa sida här. Stora chanser för gräsand, knipa, storskrake, kanadagås, forsärla, strömstare mm mm.

Först en bild från morgonen och sedan ett antal från Säveåns naturreservat och till slut en från Jonsered. Storskrakar, gräsand och knipa.

Söndagen blev tjänlig ändå.  /FrodePostat 2015-05-17 18:49 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 28 Nästa